Način pripreme
Domovinom ovog toliko ukusnog i korisnog deserta smatra se sunčana Gruzija. Legenda glasi da je po prvi put ova đakonija bila spremljena u planinskom mestu u Gruziji. U istopljeni med su dodavali sitno iseckane orahe, mešali su ih, nakon toga su raspoređivali tanko u pljosnate posude.
Sušili su ih po nekoliko dana na suncu dok se smesa ne stvrdne, nakon čega su ih delili na komadiće i posluživali na trpezu. Kozinaki je simbol izobilja i bogatstva, pripremali su ga za praznike da ne bi bilo nestašice tokom sledeće godine. U klasičnom receptu ovaj desert je od meda i oraha, ali u današnje vreme se pravi i sa susamom, bademima, kikirikije, suncokretovim semenkama itd.
Kozinaki (Gozinaki) u Bugarskoj je poznata kao susamka i/ili table od kikirikija. Ne znam da li postoji tradicija da se pravi u kućnim uslovima. Ja sam jela samo kupljene u prodavnici - razlika sa domaće spremljenim je ogromna. Pored toga što je veoma koristan, ovaj desert je odgovarajuć za konzumaciju i za vreme posta.
Moja varijanta Gozinakija danas sadrži:
300 g oraha
50 g susama
100 g meda
50 g šećera
Nekoliko kapljica limuna i prstohvat cimeta (ovi sastojci nisu obavezni).
U suvom tiganju se lagano proprže orasi i susam, nakon čega se u njih dodaje istopljeni med i šećer (ako ih pravite u mojoj varijantu, takođe dodajete i limuna i cimet). Dobro izmešate kako bi se pomešali svi sastojci.
Nakon 1-2 minute skidate sa ringle i sipate u papir za pečenje. Pokrivate sa još jednim listom papira i razvijate u koru deljine po želji.
Pre nego što se smesa u potpunosti ohladi, sečete nožem na komade. Pazite sa količinom koju jedete, zato što je ova neverovatno ukusna poslastica dosta kalorična!