Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Barovi»Kozinaki (Gozinaki)

Kozinaki (Gozinaki)

Krasota v kuhnyataKrasota v kuhnyata
Šegrt
2361907
Kozinaki (Gozinaki)
Fotografije: Krasota v kuhnyata
1 / 9
28/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
20 min.
Porcije
8
"Kozinaki je ukusan i koristan desert iz gruzijske kuhinje - probajte nešto drugačije"

Potrebni sastojci

  • orasi - 300 g
  • susam - 50 g
  • med - 100 g
  • šećer - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Domovinom ovog toliko ukusnog i korisnog deserta smatra se sunčana Gruzija. Legenda glasi da je po prvi put ova đakonija bila spremljena u planinskom mestu u Gruziji. U istopljeni med su dodavali sitno iseckane orahe, mešali su ih, nakon toga su raspoređivali tanko u pljosnate posude.

Sušili su ih po nekoliko dana na suncu dok se smesa ne stvrdne, nakon čega su ih delili na komadiće i posluživali na trpezu. Kozinaki je simbol izobilja i bogatstva, pripremali su ga za praznike da ne bi bilo nestašice tokom sledeće godine. U klasičnom receptu ovaj desert je od meda i oraha, ali u današnje vreme se pravi i sa susamom, bademima, kikirikije, suncokretovim semenkama itd.

Kozinaki (Gozinaki) u Bugarskoj je poznata kao susamka i/ili table od kikirikija. Ne znam da li postoji tradicija da se pravi u kućnim uslovima. Ja sam jela samo kupljene u prodavnici - razlika sa domaće spremljenim je ogromna. Pored toga što je veoma koristan, ovaj desert je odgovarajuć za konzumaciju i za vreme posta.

Moja varijanta Gozinakija danas sadrži:

300 g oraha

50 g susama

100 g meda

50 g šećera

Nekoliko kapljica limuna i prstohvat cimeta (ovi sastojci nisu obavezni).

U suvom tiganju se lagano proprže orasi i susam, nakon čega se u njih dodaje istopljeni med i šećer (ako ih pravite u mojoj varijantu, takođe dodajete i limuna i cimet). Dobro izmešate kako bi se pomešali svi sastojci.

Nakon 1-2 minute skidate sa ringle i sipate u papir za pečenje. Pokrivate sa još jednim listom papira i razvijate u koru deljine po želji.

Pre nego što se smesa u potpunosti ohladi, sečete nožem na komade. Pazite sa količinom koju jedete, zato što je ova neverovatno ukusna poslastica dosta kalorična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: