Ovseni keks Anzak

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Ovseni keks Anzak
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
20
"Hrskavi ovseni keks - za goste i voljene"

Potrebni sastojci

  • Suva smesa
  • ovsene pahuljice - 1 šolja, fine
  • pšenično brašno - 1 šolja (može da se zameni tipskim ili integralnim)
  • kokosovo brašno - 1/2 šolje
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • Tečna smesa
  • nerafinisano suncokretovo ulje - 1/3 šolje (10 supenih kašika) (ili istopljeni maslac)
  • voda - 6 supenih kašika
  • med od maslačaka - 3 supene kašike (ili zlatni sirup)
  • soda - 1/2 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi promešamo suvu smesu od pšeničnog brašna, ovsenih pahuljica, kokosovog brašna i smeđeg kristal šećera. U posebnu posudu/šerpu za tečnu smesu - pomešamo nerafinisano suncokretovo ulje (ili istopljeni maslac), vodu i med od maslačaka (ili zlatni sirup).

Nakon što provri, uz neprestano mešanje kuvamo 1-2 minute. Dodajemo sodu i skidamo sa ringle. Vruću tečnu smesu sipamo odjednom u posudu sa suvom smesom, mešamo ih i umesimo testo.

Dok mesimo koristimo snagu pritiska, kako bi se testo dobro slepilo i ravnomerno upilo sirup od meda (možemo da dodamo 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja ili istopljenog maslaca, da se ne bi raspadalo).

Supenom kašikom uzimamo ravnomerne loptice testa koje pritišćemo dlanovima - i oblikujemo keks oblih krajeva (debljine otprilike 5 mm - ne manje/ i veličina kružića - otprilike 5 cm).

Dobija se otprilike 19-20 komada koje ređamo u tepsiju, prethodno namazanu nerafinisanim suncokretovim uljem.

Pečemo na 180 stepeni otprilike 12-15 minuta. Kada su keksići gotovi, vadimo ih iz rerne, ostavljamo na nekoliko minuta da se ohlade i tada ih tankom špatulom odlepljujemo iz tepsije.

Čuvamo u kutiji.

Nevrovatno ukusni i hrskavi - australijski ovseni keks Anzak, zasitnog karamel ukusa!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: