Način pripreme
U dubokoj posudi promešamo suvu smesu od pšeničnog brašna, ovsenih pahuljica, kokosovog brašna i smeđeg kristal šećera. U posebnu posudu/šerpu za tečnu smesu - pomešamo nerafinisano suncokretovo ulje (ili istopljeni maslac), vodu i med od maslačaka (ili zlatni sirup).
Nakon što provri, uz neprestano mešanje kuvamo 1-2 minute. Dodajemo sodu i skidamo sa ringle. Vruću tečnu smesu sipamo odjednom u posudu sa suvom smesom, mešamo ih i umesimo testo.
Dok mesimo koristimo snagu pritiska, kako bi se testo dobro slepilo i ravnomerno upilo sirup od meda (možemo da dodamo 1 supenu kašiku nerafinisanog suncokretovog ulja ili istopljenog maslaca, da se ne bi raspadalo).
Supenom kašikom uzimamo ravnomerne loptice testa koje pritišćemo dlanovima - i oblikujemo keks oblih krajeva (debljine otprilike 5 mm - ne manje/ i veličina kružića - otprilike 5 cm).
Dobija se otprilike 19-20 komada koje ređamo u tepsiju, prethodno namazanu nerafinisanim suncokretovim uljem.
Pečemo na 180 stepeni otprilike 12-15 minuta. Kada su keksići gotovi, vadimo ih iz rerne, ostavljamo na nekoliko minuta da se ohlade i tada ih tankom špatulom odlepljujemo iz tepsije.
Čuvamo u kutiji.
Nevrovatno ukusni i hrskavi - australijski ovseni keks Anzak, zasitnog karamel ukusa!
Neobično ukusno!