Način pripreme
1. U posudi pomešajte ulje, sveže mleko, šećer, sok od pomorandže, sodu i promešajte.
Sipajte rastopljeni maslac i počnite da dodajete brašno u delovima dok se potpuno ne integriše.
Treba da dobijete srednje meko testo koje će se dodatno stegnuti u frižideru. Ostavite da se hladi oko 1 sat.
2. Skuvajte sirup od navedenih sastojaka. Na jakoj vatri 10-15 minuta ili na umerenoj 25 minuta. Sačelajte da se ohladi.
3. Od stegnutog testa za kolače kidajte komade i napravite da budu ovalni, malo duguljasti. Neka budu malo tutlasti, a ne tanki. Sa tankim o oštrim nožem napravite rešetku po površini.
Poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje, na malom rastojanju jedna od druge. Dobićete dva standardna pleha.
4. Pecite omiljene domaće kolače na 180 stepeni dok ne porumene, 17-18 minuta. Pratite ih zato što svaka rerna peče drugačije, ne treba da potamne previše.
5. Dok su tople poređajte ih u posudu, dublju i prelijte sirupom.
Ostavite da upiju i onda servirajte prelivene kolače, posute iseckanim pečenim orasima ili pistaćima.
Neka vam je slatko sa ovim čudesnim turskim kolačima - Kalburabastı!