Način pripreme
Rerna 180 stepeni;
Kalup za mafine sa 12 mesta i 12 većih papirnih kalupa.
Lešnici se samelju u blenderu na veće komade i blago prže na suvom tiganju tek toliko da puste svoju aromu. Sklonite sa vatre, sipajte u posudu i potpuno ohladite.
Na pari istopite 120 g čokolade. Sklonite sa vatre i ostavite sa strane. Istopite maslac u drugoj posudi i ostavite sa strane.
Umutite jaja i šećer mikserom na velikoj brzini dok ne pobele. Dodajte istopljenu čokoladu u tankom mlazu uz neprestano mešanje na maloj brzini.
Uz neprestano mućenje na manjoj brzini, dodajte ohlađeni maslac u tankom mlazu. Smesu mutite dok ne bude homogena.
Brašno i prašak za pecivo se proseju i dodaju iz dva puta, miksujući dovoljno kratko da smesa upije brašno, a zatim lagano mešajte špatulom. Treba da dobijete tešku i glatku smešu.
Napunite papirnate kalupe za pola prsta ispod vrha kalupa kašikom za sladoled ili drugim prikladnim priborom.
Pecite na 180 stepeni oko 15-20 minuta. Proverite da li je pečeno čačkalicom.
Kada se potpuno ispeku, isključite rernu i na vrata postavite drvenu kašiku, nemojte odmah vaditi kolače, ostavite ih u rerni oko 15 minuta, da se mafini ne spuste odmah nakon pečenja.
Gotovi kapkejkovi se kratko ohlade i probuše na vrhu tankim nožem, praveći rupu, ne baš veliku, da ne stignete do dna.
Napunite kolače kašikom kremom od lešnika i rasporedite na vrh, bez staranja da njihova površina bude potpuno glatka, da podseća na slatkiš Ferrero Rocher.
Pospite izmrvljenim lagano pečenim lešnicima.