Način pripreme
U odgovarajući pleh stavite koru, pospite je grizom, prekrijte drugom korom i ponovo stavite malo griza. Treću koru prekrijte orasima.
Na ovaj način ređajte po 3 kore, na prvu i drugu stavljajte griz, a na treću orahe. na poslednju koru ne stavljajte ništa. kada poređate sve kore, nasecite baklavu na željene porcije.
Nakon toga u posudu stavite maslac i istopite ga, a zatim kašikom prelijte celu baklavu. Posebno obratite pažnju na krajeve, kako ne bi bili suvi.
Kada prelijete baklavu maslacem, ispecite je u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni dok ne porumeni. Nije vam potrebno više od 15-20 minuta. Ispečenu baklavu ostavite da se ohladi, a vi pripremite sirup.
Sipajte vanilu, šećer i vodu i stavite na vatru da proključa. Sirup je gotov, kada se zgusne. Po želji, možete u sirup da dodate koru od limuna ili pomorandže.
Baklava mora biti hladna, a sirup vreo. Poželjno je da baklavu ostavite preko noći da dobro upije sirup, pre nego je poslužite.
Prijatno, garantujemo da će biti!