Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Keksići od limuna (Limonissimo)

Keksići od limuna (Limonissimo)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Keksići od limuna (Limonissimo)
Fotografije: marcheva14
1 / 5
10/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
25
"Sa laganim mirisom limuna i ukusom koji će vas naterati da obavezno uzmete još jedan kolač sa limunom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g 00
  • skrob od krompira - 150 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • maslac - 180 g, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 3 komada, tvrdo kuvana
  • ampula limuna - 1/2 komada
  • kurkuma - 1/2 kašičice
  • kora od limuna - rendana kora 1 limuna
  • so - 1 prstohvat
  • belanca - za premazivanje
  • biserni šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

Kuvajte jaja 10 minuta. Oljuštite i izvadite žumance. Ostavite sa strane.

U veliku posudu sipajte brašno, skrob od krompira, so i šećer u prahu.

Mešajte žicom. Dodajte aromu limuna, rendanu koru limuna i kurkumu. U ovom receptu se kurkuma koristi da bi testu dala intenzivnu žutu boju, zako da je ovaj začin po izboru (ja nisam dodavala kurkumu).

Sve dobro promešajte i ostavite sa strane.

Tvrdo kuvana jaja procedite, uz pomoć spatule ili prstima, treba da padnu u posudu kao mekana smesa. Dodajte u smesu od brašna, promešajte i dodajte kockice maslaca.

U početku mešajte viljuškom, posle rukom. Zamesite glatko i homogeno testo koje je meko i prijatno na dodir. Stavite u foliju i ostavite u frižideru na 30 minuta.

Hladno testo podelite na dva dela da bi vam bilo lakše, a drugi deo ponovo stavite u frižider. Razvucite, može između dva lista papira za pečenje ili preko malo brašna, oklagiju pospite brašnom i razvucite dok ne dobijete srednju debljinu oko 4 mm.

Isecite keksiće kalupom ili čašom, oko 5-6 cm prečnika. Poređajte u pleh, obložen papriom za pečenje sa malim razmakom između. Namažite belancem i pospite bisernim šećerom.

Pecite na 180 stepeni oko 13-15 minuta, treba da ostanu beli.

Ostavite u plehu da se ohlade dok se ne stegnu zato što je ovo testo sa maslacem i treba da se ohladi pre nego što se izvadi na rešetku.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: