Bonet

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Bonet
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Za nežne trenutke i posebne ljude - kolač Bonet"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 500 ml, toplo
  • jaja - 4 komada
  • rum - 40 ml
  • kakao - 30 g, visokomasni
  • šećer - 100 g, kristal
  • amareti - 100 g, keksići
  • karamel
  • šećer - 150 g
  • voda - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 stepeni.

Kalup za torte - 26/9 cm.

Jaja se mute sa šećerom, dok ne povećaju svoj obim. Kroz cediljku se dodaje kakao, sipa se rum. Promeša se.

Amareti se samelju u blenderu da se dobiju veće mrve. Dodaju se u smesu, promeša se. Za vreme pečenja oni će isplivati odozgo i oblikovaće se sloj, sličan kori. Ostavlja se sa strane, dok se sprema karamel.

U šerpu se sipa šećer i voda. Stavlja se na umerenu ringlu da se karamelizuje da se dobije svetao karamel. Sipa se u kalup u kojem će se peći kolač, tako što se preliju i njegovi zidovi.

Smesa se sipa na karamel i stavlja se na paru, tako što se sipa topla voda za vodenu paru.

Peče se na 175 stepeni otprilike 35-40 minuta u zavisnosti od rerne.

Nakon što je gotov, ostavlja se da se ohladi u kalupu, a zatim se stavlja u frižider na nekliko sati.

Nakon što je hlađen dovoljno dugo, nožem se pažljivo prelazi po stranicama kalupa i okreće se na poslužavnik.

Seče se na pravougaono široke komade.

Ovaj desert je iz područja Piemonta u Italiji. Poznat je iz 13. veka. U to vreme još uvek nije bio poznat kakao i dodavali su se mleveni lešnici, obzirom na to da je ovo područje poznato po lešnicima, kasnije se dodaje kakao i postaje osnovni sastojak.

Recept za desert Bonet ima dosta varijanti - sa alkoholom ili bez, keksići mogu da se zamene mlevenim piškotama i da se doda kapljica esencije badema ili smesa od keksića i brašna od lešnika. Pitanje je izbora.

Da se ne bi dobila oštra aroma i ukus ruma, količine sam podelila ravnomerno između arome vina Marsala i dodala sam tamni rum.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: