Način pripreme
Sveže mleko skuvajte na pari i ostavite da se ohladi do tačke da vas ne peče mali prst ako ga dodirnete. Ako imate kuhinjski termometar, merite njime dok ne dostigne 37-38 stepeni.
U posebnu posudu stavite kiselo mleko (najbolje da je sobne temperature) i u njega sipajte dve-tri kutlače toplog prokuvanog mleka. Mešajte dok ne postane glatko i sipajte u šerpu sa ostatkom svežeg mleka.
Savršeno promešajte i napunite čiste i suve tegle. Zatvorite poklopcima.
Zamotajte ih sa dva ili tri ćebeta i ostavite na toplom mestu 8-9 sati.
Kada je kiselo mleko gotovo, procedite ga kroz gazu nekoliko sati. Proverite i procenite koliko želite da bude gusto do lepe konzistencije gustog krema.
Pomešajte sa zaslađivačima po vašem izboru. Ako vam je mleko kiselije, dodajte još zaslađivača, jer su i maline kisele, pa neće biti dobro da i ceđeno mleko bude kiselo.
Stavite u frižider ceđeno mleko da se dobro ohladi.
Sada je vreme da pripremite svoj desert, tako što ćete pripremiti male tegle ili šolje za ovu svrhu. Dodajte sloj ceđenog mleka, sloj malina i još jedan sloj ceđenog zaslađenog mleka. Na vrh stavite keks, još malina i pospite čia seme. Po želji možete posipati i sloj zdrobljenog keksa na dno šoljica.
Ponovo ohladite desert pre serviranja.
Domaće ceđeno kiselo mleko sa malinama i keksom je veoma ukusno.