bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Krekeri»Krekeri bez glutena

Krekeri bez glutena

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
766
515
Krekeri bez glutena
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 3
23/03/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema12 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno22 min.
Porcije2
"Jedinstvena stvar koja nedostaje ovim krekerima je gluten, sve ostalo je tu"

Potrebni sastojci

  • kinoa - 50 g
  • proso - 50 g
  • braon pirinač - 50 g
  • seme maka - 1 kašičica
  • susam - 1 kašičica, sirov
  • ulje - 1 kašičica
  • so - 1/2 kašičice
  • voda - 80 ml
  • kukuruzni skrob - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Zrna kinoe, prosa i braon pirinča sameljite u fino brašno. Dodajte im vodu, so i seme maka i susama.

2. Umesite glatko testo, posipajući kukuruznim skrobom dok ne prestane da se lepi.

3. Testo oblikujte u loptu i razvaljajte ga između dva lista providne folije u tanku koru - oko 2 mm. Da bi se izbegla opasnost od lepljenja, možete testo premazati uljem ili ga lagano posuti sa više skroba.

4. Isecite koru na male pravougaonike, koje zatim poređajte u pleh prekriven papirom za pečenje.

5. Krekeri bez glutena peku se na 200 stepeni u zagrejanoj rerni oko 10 minuta ili dok ne počnu lagano da menjaju boju, a kada ih dodirnete ne treba da budu lepljivi, već čvrsti i suvi.

6. Kada se ohlade, hrskave krekere poslužite uz vašu omiljenu paštetu ili drugi namaz.

* Imajte na umu da su prilično tvrdi zbog pirinčanog brašna, ali su vrlo ukusni i zdravi.

Međutim, ako ne volite jako tvrde krekere, onda pirinač možete zameniti sa više kinoe ili staviti samo malo pirinčanog brašna, a težinu dopuniti semenkama susama.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: