Način pripreme
Od nabrojanih sastojaka se dobijaju dve tepsije ukusnih, dijetalnih i hrskavih slanih štapića.
Spelta i ovsene pahuljice se samelju u brašno u odgovarajućem kuhinjskom robotu ili mlinčiću (može se koristiti i gotovo brašno od spelte i ovasa).
Sipa se voda - blago zagrejana, sa kvascem istopljenim u njoj i šećerom. Dodaje se so i ulje i mesi se glatko testo. Ukoliko je mnogo tvrdo, sipa se još malo tople vode.
Od testa se oblikuju tanki slani štapići i naizmenično se slažu u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje. Ostavljaju se na 10-15 minuta da se odmore i zatim se peku na 160-170 stepeni dok ne porumene.
Ako je prilikom oblikovanja slanih štapića za drugu tepsiju testo postalo tvrđe, pošto ovsene pahuljice brzo upijaju vlagu, pospite ga s malo vode i ponovo premesite.
Ostavite dijetalne slane štapiće da se hlade i posle ih grickajte po volji.
Prijatno!