Način pripreme
Očistite kruške i jabuke od semenki, nemojte ih ljuštiti i isecite na komade.
Uzmite veliku cediljku ili onu za ceđenje testenine, sa krupnijim rupicama. Stavite isečeno voće u nju zajedno sa zrnima nara, a po želji možete staviti šaku malina.
Stavite na vatru 1, 5 l vode u posudu koja može pokriti cediljku sa voćem tako da bude na pola pokriveno vodom.
Kuvajte 20 minuta na umerneoj vatri, nakon toga ostavite tečnost da se ohladi. Dok je još topla u njoj rastvorite med.
Voće iz cediljke možete da ne bacate, nego da ga sameljete na pire ili stavite u neki kolač.
U hladnu voćnu tečnost iscedite sok od limuna i pola soka od limete. Drugu polovinu citrusa isecite na komade i stavite u bokal za limunadu.
Grejpfrut takođe pola isecite na komade i stavite u bokal, po želji iscedite i dodajte u limunadu njegov sok. Imajte u vidu da ako to uradite tečnost će gorčiti malo. Med će ubiti deo gorčine, ali će se uprkos tome osećati malo.
Sipajte gaziranu vodu u bokal u citruse. Stavite dugu metalnu kašiku i sipajte voćnu tečnost.
Po želji dodajte kockice leda i servirajte jesenju limunadu u elegantnoj čaši, na primer za šampanja.
Prijatan napitak za svaku priliku.