Način pripreme
Maslačak je višegodišnja biljka. Može se naći na peskovitim i travnatim mestima, pored potoka, parkova i poljana.
U ovom slučaju korisitmo nadzemni deo, tj. žute cvetove biljke.
Beru se za vreme cvetanja, obavezno sa čistih mesta.
Cvetovi se ne peru. Suše se u hladu, poređani na čistu pamučnu krpu, dopuštena vlažnost vazduha je 13 %.
Brze se suše cvetovi ako ih iskidate.
2 supene kašike cvetova stavite u 500 ml vrele vode. Vri 5 minuta.
Proceđeni čaj se unosi po 100 ml pre jela 3 ili 4 puta dnevno. Zasladite ukoliko je potrebno.
Poželjno je da se čaj od maslačka konzumira 30-40 dana.
Nadzemni deo biljke poboljšava funkcije jetre, deluje holekinetički, jača i tonizira organizam.
Maslačak jača dejstvo ispod na žlezdu ispod želuca, tj. povećava odvajanje insulina, zato je odgovarajući kod blažih oblika dijabetesa. Smanjuje količinu holesterola u krvi.
Biljka se koristi kod stomačno-crevnih problema, anemiije, reguliše krvni pritisak.