Način pripreme
Jaja umutite u posudi viljuškom, dodajući so. U sredini posude preko njih sipajte kiselo mleko, a na njega sipajte prašak za pecivo i poprskajte sokom od limuna.
Ostavite da se aktivira i dobro promešajte. Dodajte iseckani sir i kašičicu šećera. Promešajte dobro. Dodajte 10 punih (sa vrhom) kašika brašna i ponovo promešajte.
Sipajte još 10 punih kašika brašna. Mešajte kašikom, podižući i povlačeći testo odozdo nagore dok se svo brašno ne upije. Dobićete teško, lepljivo testo.
Ako je potrebno, dodajte još malo brašna ako se upije u smešu, ali ono ne bi trebalo da bude retko. Smesu sipajte na dobro pobrašnjenu radnu površinu i pomešajte sa još malo brašna, ali samo kratko, da se ne lepi za ruke. Trebalo bi da dobijete vrlo meko testo.
Ponovo pospite još brašna na radnu površinu i razvijte testo oklagijom u koru debljine oko 8 mm. Isecite čašom krugove prečnika 5-6 cm, a nožem - trouglove i romboide.
Pržite na dosta vrelog ulja u šerpi na srednjoj vatri. Neka se prže 3-4 komada na početku. Uštipci padaju na dno posude, ali se nakon nekog vremena podižu i počinju lagano da bubre.
Na gornjoj strani malo pucaju. Kad se na dnu zacrvene, okrenite ih da se prže na drugoj strani.
Po želji pospite šećerom u prahu. Sečeni uštipci su spremni.