Način pripreme
Jaja se umute sa solju. Dodaje se postepeno mlako sveže mleko.
Maslac se topi dok ne omekša. Ne treba da je vreo. Dodaje se u smesu.
Brašno se proseje i dodaje se postepeno, pri čemu se meša mutilicom, da se ne stvore grudvice. Dobija se retka smesa kao za palačinke.
Rerna se zagreva na 220 stepeni. Stavljaju se silikonski kalupi za mafine u rernu na 2-3 minuta.
Izvade se i sipa se smesa do polovine, a može i malo manje jer uvećaju obim dva puta. Stavljaju se u rerni što je moguće brže.
Nakon 15-20 minuta, kad se značajno podignu, rerna se smanjuje na 180 stepeni.
Peku se još 20-30 minuta, a rerna se ne otvara tokom pečenja.
Trebda se vodi računa o tačnom vremenu pečenje, jer mafini mogu da ostanu sirovi.
Izvade se kad su već pečeni i palačinka mafini se serviraju topli sa slatkom, čokoladom, maslacem.