Način pripreme
Konstipacija prouzrokuje diskomfort, osećaj težine i različite nelagodnosti koje se pojavljuju zbog akumulisanja toksina u organizam.
Takvo stanje, ako je hronično i ako se često pojavljuje, može da prouzrokuje probleme u debelom crevu i u celom telu, tako što ovo neminovno dovodi i do problema emocionalnog karaktera i do malaksalosti.
Srećom, postoji mnogo lekovitih biljki i korenja koje nam je darovala priroda, i kroz njih možemo da se izbavimo od ovog stanja, pripremajući čajeve i napitke.
Kopriva, đumbir, menta, zeleni čaj, mirođija i karanfilić imaju dokazano i neosporno blagotvorno dejstvo kada govorimo o rešavanju problema sa zatvorom kod odraslih.
Osim lakastivnog, oni imaju i antibakterijsko i pročišćujuće dejstvo, kao i mnogobrojne koristi za organizam.
Pripremanje čaja je jednostavan posao i nikome nije težak, a blagotvorno dejstvo se oseća veoma brzo.
Sve lekovite biljke se zalivaju vodom i u njih se seku tanki kolutići korena đumbira (može i da se izrenda, ali tako će biti ljuće).
Prokuva se na 4 minuta i ostavlja se poklopljeno da se popari na još 5 minuta.
Čaj se procedi i uzima se topao, po želji zaslađen domaćim medom.
Najbolji efekat ima laksativni čaj kada se uzima na prazan stomak.
Preporučljivo je da se efekat laksativnog čaja podpomogne tako što konzumiramo i hranu bogatu vlaknima, tako što se više krećemo i dobro naspavamo kako bi harmonično radili svi naši organi.