Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Točitura u Instant Potu

Točitura u Instant Potu

Tsvetina GavazovaTsvetina Gavazova
Pomoćnik kuvara
941822334
Točitura u Instant Potu
Fotografije: Tsvetina Gavazova
1 / 3
26/11/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Jedno zaista ukusno i višekomponentno jelo posle kog želite još i još"

Potrebni sastojci

  • svinjski vrat - 500 g
  • pileća srca - 500 g (može i miks srca i džigerice)
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 - 5 čenova (po ukusu)
  • lovorov list - 2 lista
  • salama - otprilike 100 g
  • šunka - 100 g (ili slanina)
  • so
  • sok od paradajza - tegla (700 - 800 grama)
  • aleva paprika
  • miks bibera - zrna, beli, crni
  • belo vino - 120 ml
  • jaja - 6 komada (prže u skladu sa brojem porcija - 1 porcija: 1 jaje)
  • krompiri - 1 kg
  • bujon - 1 kockica
* merne jedinice

Način pripreme

Točitura je tradicionalni rumunski recept koji pripremaju uglavnom ljudi sa sela.

Ona ima različite varijacije, ali osnovmno u njoj je proprženo svinjsko meso sa kačamakom i odozgo prženo jaje. S obzirom da volim da improvizujem i imajući u vidu činjenicu da je njenih varijacija mnogo, uzela sam najlepše iz različitih recepata i izmešala sam.

Kačamak sam zamenila krompir pireom, a svinjska srca i jetru pilećim, s tim što je srca bilo najviše, jer se kod kuće više vole.

Nakon prethodnog namakanja srca u vodu i sodu sa čistom vodom, koliko je potrebno da ih pokriva, sipala sam u posudu kukera. Uključila sam pod pritiskom na 4 minute, a nakon isteka programa sam ručno otpustila pritisak.

Za to vreme sam sitno iseckala meso, kobasicu i šunku. Kada su srca bila gotova izvadila sam ih iz posude i u nju sam sipala svinjsko meso, luk, beli luk sa vinom i začinima (osim lovorovog lista) da se lagano dinsta na funkciji Sute. Kada je meso počelo da se krčka dodala sam i druge kobasice i teglu soka od paradajza.

Uključila sam pod pritiskom na 6 minuta i nakon završetka programa ponovo sam ručno spustila pritisak. Izvadila sam gotovo meso iz kukera i sipala ponovo unutra srca, koje sam lagano malo propržila sa lovorovim listom ponovo na funkciji Saute.

Kada su počeli da menjaju svoju boju sipala sam skuvano meso sa kobasicama i malo sosa u kojem su se kuvale. Dinstala sam dok se sos nije redukovao (otprilike 5 minuta).

Nakon što se završilo, oslobodila sam posudu i bez pranja (evo ovo je pogodnost) sipala sam krompire, dodala vodu, skoro da ih pokriva i uključila sam pod pritiskom na 8 minuta. I ovde sam ručno ispustila pritisak.

Krompire sam začinila kockicom bujona od povrća, solju i dodala sam vodu u kojoj su se kuvala srca.

Servirala sam tako što sam napravila podlogu od pirea, mrvice odozgo sa malo njihovog sosa i na njih 1 prženo jaje posuto čubarom.

Točitura u Instant Potu je veoma ukusno jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: