Način pripreme
Točitura je tradicionalni rumunski recept koji pripremaju uglavnom ljudi sa sela.
Ona ima različite varijacije, ali osnovmno u njoj je proprženo svinjsko meso sa kačamakom i odozgo prženo jaje. S obzirom da volim da improvizujem i imajući u vidu činjenicu da je njenih varijacija mnogo, uzela sam najlepše iz različitih recepata i izmešala sam.
Kačamak sam zamenila krompir pireom, a svinjska srca i jetru pilećim, s tim što je srca bilo najviše, jer se kod kuće više vole.
Nakon prethodnog namakanja srca u vodu i sodu sa čistom vodom, koliko je potrebno da ih pokriva, sipala sam u posudu kukera. Uključila sam pod pritiskom na 4 minute, a nakon isteka programa sam ručno otpustila pritisak.
Za to vreme sam sitno iseckala meso, kobasicu i šunku. Kada su srca bila gotova izvadila sam ih iz posude i u nju sam sipala svinjsko meso, luk, beli luk sa vinom i začinima (osim lovorovog lista) da se lagano dinsta na funkciji Sute. Kada je meso počelo da se krčka dodala sam i druge kobasice i teglu soka od paradajza.
Uključila sam pod pritiskom na 6 minuta i nakon završetka programa ponovo sam ručno spustila pritisak. Izvadila sam gotovo meso iz kukera i sipala ponovo unutra srca, koje sam lagano malo propržila sa lovorovim listom ponovo na funkciji Saute.
Kada su počeli da menjaju svoju boju sipala sam skuvano meso sa kobasicama i malo sosa u kojem su se kuvale. Dinstala sam dok se sos nije redukovao (otprilike 5 minuta).
Nakon što se završilo, oslobodila sam posudu i bez pranja (evo ovo je pogodnost) sipala sam krompire, dodala vodu, skoro da ih pokriva i uključila sam pod pritiskom na 8 minuta. I ovde sam ručno ispustila pritisak.
Krompire sam začinila kockicom bujona od povrća, solju i dodala sam vodu u kojoj su se kuvala srca.
Servirala sam tako što sam napravila podlogu od pirea, mrvice odozgo sa malo njihovog sosa i na njih 1 prženo jaje posuto čubarom.
Točitura u Instant Potu je veoma ukusno jelo.