Način pripreme
Pileći file se iseče na 4 tanka komada i začinjava se s malo maslinovog ulja, prstohvatom soli, crnim biberom, alevom paprikom, medom i čubarom. Ostavlja se da upije marinadu na tridesetak minuta.
U zagrejani tiganj se stavlja 1/4 maslaca, kada se zagreje stavljaju se šnicle, jedna po jedna. Prže se dok se ne dobije zlatkasta boja.
Pečurke se seku na male polumesece, luk se sitno isecka. U ostali deo masnoće (od šnicli) se dodaje ostali maslac, so po ukusu, kada se zagreje dodaje se luk. Dok se ne dobije crvenkasta boja.
Nakon toga se dodaju pečurke i dobro se izmešaju, dodaje se krem sir tako što se meša dok se ne dobije homogena smesa.
Kada pečurke blago omeknu, postepeno se dodaje brašno tako što se neprestano meša, ostavlja se da se malo krčka 2-3 minuta i u etapama se dodaje (topla) voda. Smesa se stavlja na tihu vatru (slaba ringla) na otprilike desetak minuta da malo vri.
U podmazanu tepsiju se stavljaju već gotove šnicle, zalivaju se dobijenim sosom, i u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni se peku 15 minuta. Na polovini vremena šnicle sa sosom od pečuraka se okreću još jednom.
Pileći file sa ukusnim sosom od pečuraka se servira sa odgovarajućim garnirungom po izboru.