Način pripreme
Za smesu za ukusne čokoladne mafine - metalnom poslastičarkom žicom za mućenje izmešamo sastojke u dubokoj posudi dodavajući ih jedno za drugim sledećim redosledom: vruća voda, soda, jabukovo sirće, vanila, smeđi kristal šećer, šarlan (nerafinisani suncokretovo ulje), kakao u prahu, brašno od rogača, konopljino brašno, pšenične mekinje, ovsene pahuljice, fini kukuruzni griz i na kraju obe vrste brašna - tipsko (može da se zameni integralnim) i fino kukuruzno.
Ostavljamo smesu da malo odstoji (kako bi nabubrele ovsene pahuljice i griz) dok pripremamo đumbir.
Ogulimo svež kore i izrendamo ga na veoma fino rende (kao za čokoladu) tako da napravimo pire bez končića od đumbria.
Dodajemo ga u smesu u posudu zajedno sa izrmveljnim orasima i zrnima kakaoa u komadićima i izmešamo.
Raspoređujemo smesu jednako u 12 kalupčića za mafine (prethodno namazane šarlanom i posute sa malo brašna).
U rerni na 180 stepeni pečeni otprilike 25 minuta.
Dok se peku veganski mafini, pripremamo glazuru od kakaoa tako što u maloj šerpci energično i bez prekidanja mešamo smesu od svih sastojaka potrebnih za glazuru. Kuvamo čokoladnu glazuru 1-2 minute nakon proviranja.
Kada su se izpečeni mafini ohladili, umačemo ih do pola u kakao glazuru (već ohlađenu i zgušnjenu), zadržavamo ih u vazduhu okrenute nadole kako bi se iscedila glazura.
Ređamo veganske čokoladne mafine sa glazurom i đumbirom u odgovarajući tanjir za posluživanje, posipamo kokosovi brašnom i ukrašavamo celim lešnicima.
Korisni mafini - aromatični, zdravi i atraktivni deserti, odgovarajući za goste i praznike!
Neobično ukusno!