Način pripreme
Med i maslac rastopite u mikrotalasnoj na 300 W 2-3 minuta, ne treba da provri. Nakon toga ostavite da se ohladi malo i dodajte jaje, promešajte.
U posudi prosejte brašno, sodu, šećer u prahu, kakao. U avanu izgnječite kardamon, karanfilić, prosejte i u njih dodajte đumbir, cimet, muskatni oraščić.
Smesu od začina dodajte u brašno. Smesu od brašna dodajte malo po malu u smesu od meda i jaja i zamesite glatko i meko testo. Mesite sa 2-3 prstohvata brašna koliko da se ne lepi, nemojte dodavati više.
Uvijte u streč foliju i ostavite na oko 1-2 u frižideru dok se testo ne stegne. Posle uzmite deo testa i razvucite na brašnom posutoj radnoj površini, oklagijom do 5 mm, izvadite iz kalupa, po želji koristitie kalupe za kolače.
Stavite na papir za pečenje na rastojanju jedan od drugog. Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni 12 minuta.
Posle ostavite na rešetku da se ohlade. Čuvajte u kutiji za kolače na hladnom mestu.
Kad se ohlade pravite glazuru. Belance umutite viljuškom i dodajte prosejani šećer u prahu dok ne dobijete gustu smesu. Nakon toga podelite na 3 ili 4 dela i obojite različitim step bojama - oko 1-2 kašičice.
Dobro promešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Pravite kornete od papira za pečenje, napunite različitim bojama, odsecite vrh malo i crtajte medenjake.
Ostavite na nekoliko sati da se dobro osuše.