Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Božićne gurabije sa medom, đumbirom i glazurom

Božićne gurabije sa medom, đumbirom i glazurom

ZoriZori
Guru
7292375k214
Božićne gurabije sa medom, đumbirom i glazurom
Fotografije: Zori
1 / 9
10/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
16
"Ove božićne gurabije su toliko lepe i ukusne da su savršen božićni poklon"

Potrebni sastojci

  • med - 1/3 šolje
  • ulje - 1/3 šolje
  • smeđi šećer - 1 šolja
  • jaja - 2 komada
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • vanila - 2 kesice
  • đumbir - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić
  • karamfilić
  • kardamon - po ukusu
  • brašno - 3 šolje
  • Za glazuru
  • belanca - 1 komad, od velikog jajeta
  • šećer u prahu - 150 g
  • limunov sok - 1 kašičica
  • poslastičarska boja - različite boje
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi se mute jaja, dodaje se med, ulje, šećer, začini (cimet, đumbir, kardamon, muskatni oraščić, karamfilić), vanila, prašak za pecivo i soda bikarbona. Dobro se izmeša i postepeno se dodaje prosejano brašno dok se ne dobije meko, blistavo testo.

Uzima se po malo testa za kolačiće i pomoću oklagije se razvija list debljine otpilike 5 mm. Kalupčićima se seku gurabije i prebacuju se u tepsiju obloženu papirom za pećenje na rastojanje jedna od druge.

Peku se u prethodno zagrejanoj rerni an 170-180 stepeni na srednjoj rešetci i sa uključenim ventilatorom dok krajevi gurabija blago ne porumene - otprilike 7-8 minuta.

Ostavljaju se na ravnu površinu da se ohlade i nakon toga se okrašavaju glazurom od belanca.

Za glazuru od belanca belance se muti mikserom u suvoj posudi, postepeno se dodaje prosejani šećer u prahu i limunov sok. Meša se dok se ne dobije neophodna konzistencija. Ako želite da glazura bude ređa, dodajte još limunovog soka, a ukoliko želite - dodajte još šećera u prahu. Po želji šećerna glazura može da se oboji poslastičarskim bojama u različite boje.

Gotova šećerna glazura se deli i boji po želji različitim prehrambenim bojama, svaka boja se prebacuje u kesicu i ugao se seče. Tako dobijenim špricem se ukrašavaju božićne gurabije i ostavljaju se na nekoliko sati dok se glazura u potpunosti ne stegne i ne stvrdne se.

Božićni kolačići se čuvaju u kutiji ili kesama.

Neka vam je slatko sa Božićnim gurabijama sa medom, đumbirom i glazurom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: