Način pripreme
U dubokoj posudi se mute jaja, dodaje se med, ulje, šećer, začini (cimet, đumbir, kardamon, muskatni oraščić, karamfilić), vanila, prašak za pecivo i soda bikarbona. Dobro se izmeša i postepeno se dodaje prosejano brašno dok se ne dobije meko, blistavo testo.
Uzima se po malo testa za kolačiće i pomoću oklagije se razvija list debljine otpilike 5 mm. Kalupčićima se seku gurabije i prebacuju se u tepsiju obloženu papirom za pećenje na rastojanje jedna od druge.
Peku se u prethodno zagrejanoj rerni an 170-180 stepeni na srednjoj rešetci i sa uključenim ventilatorom dok krajevi gurabija blago ne porumene - otprilike 7-8 minuta.
Ostavljaju se na ravnu površinu da se ohlade i nakon toga se okrašavaju glazurom od belanca.
Za glazuru od belanca belance se muti mikserom u suvoj posudi, postepeno se dodaje prosejani šećer u prahu i limunov sok. Meša se dok se ne dobije neophodna konzistencija. Ako želite da glazura bude ređa, dodajte još limunovog soka, a ukoliko želite - dodajte još šećera u prahu. Po želji šećerna glazura može da se oboji poslastičarskim bojama u različite boje.
Gotova šećerna glazura se deli i boji po želji različitim prehrambenim bojama, svaka boja se prebacuje u kesicu i ugao se seče. Tako dobijenim špricem se ukrašavaju božićne gurabije i ostavljaju se na nekoliko sati dok se glazura u potpunosti ne stegne i ne stvrdne se.
Božićni kolačići se čuvaju u kutiji ili kesama.
Neka vam je slatko sa Božićnim gurabijama sa medom, đumbirom i glazurom!