Način pripreme
Nudimo fotografije kako korak po korak da uvijete fin list algi u rolat pomoću poglode od bambusa! Nije jednostavno, ali je veoma zanimljivo. Vredi!
Operemo očišćeni pirinač 3-5 puta obilno, vodom i namočimo ga na otprilike 15-20 minuta. Čist pirinač možemo da skuvamo ili u rerni ili u posudi za kuvanje pirinča. Dodajemo himalajsku so i šarlan, izmešamo ravnom mutilicom od bambusa, sipamo 3 šolje vode i kuvamo 30 minuta u posudi za kuvanje pirinča ili 35-40 minuta u rerni - 250 stepeni.
Za to vreme pripremamo povrće: šargarepe iseckamo na duge trakice/štapiće 5x5 i kuvamo na pari sa prstohvatom soli (nakon kuvanja pazimo da se sačuva njigov oblik). Kisele krastavčiće i surimi štapiće ponovo sečemo na trakice.
Kada je pirinač gotov, ostavljamo ga da upije svu vodu, počeće da postaje lepljiv - potrebna količina za jedan savršen kimbap.
Raširimo podlogu od bambusa i odozgo 1 list kora Nori. Odozgo rasprostremo 5-6 supenih kašika pirinča tako što se dobija sloj otprilike 1 cm (poželjno je da močite prste ruku - s obzirom na to da se specijalni lepljivi pirinač zaista lepi po prstima). Preporučuje se da ne stavljate pirinač do gornjeg i donjeg kraja lista za jedno uspešno uvijanje i lepljenje.
Sledi ređanje šarana nadev po sredini lista - šargarepe, kiseli krastavčići i surimi štapiće - u trakicama.
Pomoću podloge počinjemo da uvijamo laganim pritiskanjem koru Nori sa celim nadevom u rolat. Pažljivo vršimo ovaj proces s obzirom na to da je list algi izuzetno nežan i fin i može lako da se pokida. Stabilno ga oblikujemo da bude stegnut i okrugao.
Za sečenje kružića najlakše je da koristimo oštar nazubljeni nož koje pre svakog razreza blago namočimo/navlažimo. Sečemo brzo i pažljivo pazeći da Nori ostane u spiralnom obliku i da povrće ne izlazi iz rolata!
Ređamo ih u porcije i serviramo sa mogućnošću za posipanje susamovim uljem - po želji.
Tradicionalno jelo u Koreji koje svakodnevno prisustvuje u korejskoj kuhinji. S obzirom na to da je kombinacija korisnih kvaliteta i svih svojih sastojaka, pre svega alge Nori čak podmlađuju i zbog toga se redovno konzumiraju. Sreću se kako u klasičnom obliku rolata - u kružićima, tako postoji i trouglasti kimbap. Beskrajna je paleta nadeva u kimbapu. Celu umetnost stvaraju Azijati, crtajući cele slike u ovim mini rolnicama!
Neobično ukusno!