Način pripreme
U posudi se mute jaja sa šećerom, mutila sam metalnom žicom za mućenje.
U kiselom mleku se muti soda i parašak za pecivo da nadođe i dodaju se jaja.
Dodaje se i ulje, cimet za aromu i poslednje se pomeša sa brašnom od spelte i ovsenim mekinjama.
Dobija se malo ređe testo od kokosovog.
Sipa se smesa u tepsiju 24 cm na papir za pečenje. Peče se na 180°C dok čačkalica koja se zabode ne bude suva - kod mene je za 35 minuta bilo gotovo.
Izvadi se i ohladi se na rešetci. U maloj kaseroli se pomeša maslac, voda, komadići čokolade i zagreva se uz neprestano mešanje dok se ne dobije glatka čokoladna glazura.
Ohladi se /malo se zgušnjava/ i zalije se kolač glazurom.
Posipa se lešnicima - celim i iseckanim na komadiće.
Jediste sa zadovoljstvom kolač sa speltom i cimetom - sjajan zdrav kolač se dobija!
Neka vam je slatko!