Način pripreme
Sveži peršun dobro operite i ocedite. Nakon što ga očistite od stabljika, izmerite 130 g listova.
Stavite ih u bokal blendera zajedno sa belim lukom, lukom i seckanim neoljuštenim tikvicama. Ako ne mogu da stanu u bokal, uradite to iz dva puta.
Pustite da se proizvodi samelju na srednjoj brzini dok ne postanu sitni komadi. Sve možete iseckati ručno, ali će to trajati duže.
Zelenu smesu prebacite u posudu i izmrvite beli sir, rendanu gaudu, ementaler i čedar ukupne težine 180 g (možete koristiti gotovu mešavinu rendanih sireva ili samo kačkavalj, samo da nije previše mek i teče pri prženju) .
Dodajte jaja + belance i zatim so, začine, brašno i prezle.
Mesite rukom, po potrebi dodajte brašno ili prezle.
Smesa za ćuftice treba da bude ređa, ali da se može oblikovati. Ako je napravite previše gustom, ćuftice će postati suve.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju.
Uzmite malo smese i, bez pritiska, nežno oblikujte ćuftice. Nije teško, samo treba nakvasiti ili nauljiti ruke nakon svake druge ćuftice. Ponekad će se smesa zalepiti za ruke, to je normalno. Ako vam je teško, koristite samo dve kašike. Jednom uzimate smesu, drugom gurate u tiganj sa zagrejanim uljem.
Po želji ćuftice sa peršunom možete blago uvaljati u brašno ili prezle. U svakom slučaju, dobro će ispasti.
Pržite ćuftice bez mesa do zlatne boje i izvadite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.
Poslužite moje ćuftice sa peršunom sa sosom od mleka i belog luka, koji je klasika!
Bon apeti!
Pogledajte i kako da peršun duže ostanete svež, kako da se peršunom očistite ili kako da se ulepšate peršunom.