Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Skromni galet sa smokvama

Skromni galet sa smokvama

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313851k93
Skromni galet sa smokvama3 / 3
19/09/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Skroman, ali veoma ukusan galet sa aromatičnim smokvama i hrskavom koricom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 220 g
  • maslac - 110 g
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanila - 1 komad (0.2 g)
  • belanca - 1 komad
  • smokve - 400 g
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje u veliku posudu. Maslac se istopi u posudici. Dodaje se u brašno. Dodaju se vanila i 1 supena kašika šećera.

Belance se muti u posudici, nije potrebno da se umuti u sneg.

Dodaje se u ostale sastojke. Belance će dati malo više gustine testu. Mesi se testo od maslaca. Ostavlja se u frižideru na 30 minuta da se odmori.

Smokve se operu i naseckaju na kriškice. Priprema se papir za pečenje za veću tepsiju. Ja sam razvila testo direktno na papiru kako bi prenošenje galeta u tepsiju bilo jednostavnije.

Testo se vadi iz frižidera i premešta se još jednom. Stavlja se u sredinu papira za pečenje i pažljivo se razvija u okrugli kalup. ne pritišće se mnogo i ne žuri se, jer je testo sipljivo.

S vremena na vreme, ukoliko je potrebno, krajevi se zaglađuju rukom. I ponovo se razvija do željene veličine tako što testo postaje debelo otprilike 6 mm.

Istopljeno testo se premešta u tepsiju. Smokve se ređaju na testo tako što sa strane treba da ostane malo mesta bez smokava za bord.

Kada su smokve poređane, posipaju se ostalim šećerom. Po želji njega može da bude manje ili više.

Ostali slobodni krajevi se poklapaju preko smokava.

Paj se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne postane zlatkast.

Skromni galet sa smokvama odlično miriše.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: