Bonapeti.rs»Recepti»Slana Peciva»Kiš»Galet sa smokvama

Galet sa smokvama

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871882k124
Galet sa smokvama
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 5
01/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
8
"Nema veze koliko je sati - počnite sa ovim galetom sa smokvama kako biste sutra ujutru mogli da ga jedete"

Potrebni sastojci

  • testo od kvasa
  • kvas - 60 g
  • brašno - 250 g, belo
  • jaje - 1 komad
  • šećer - 60 g
  • kravlji maslac - 50 g
  • voda - 50 ml, hladno
  • so - prstohvat
  • vanila - 1 komad
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • za obično testo
  • brašno - 250 g
  • voda - 120 ml
  • maslinovo ulje - 5 supenih kašika
  • so - prstohvat
  • prašak za pecivo - prstohvat
  • šećer - prstohvat
  • za nadev
  • slatko od smokava - 200 g
  • smokve - 8 komada
  • orašasti plodovi - orasi, lešnici, bademi, za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj slatki galet je sa preostalim kvasom, ali sam napisla i recept za obično testo za galet.

U posudu planetarnog miksera stavite preostali kvas, dodajte brašno, jaje, šećer, iseckan hladni kravlji maslac, vanilu, prstohvat soli.

Sipajte vodu i limunov sok. Uključite mikser na najniži stepen i umesite ne mnogo tvrdo testo.

Umešeno testo uvijte u komad najlona i stavite u frižider na sat vremena.

Razvijte ohlađeno testo na komadu papira za pečenje, blago nabrašnjenom u krug s prečnikom od 35-40 cm.

Namažite ga slatkom od smokava i poređajte po želji komade smokava.

Presavijte testo u lepe nabore. Namažite svežim mlekom i pospite orašastim plodovima po vašem izboru. Ovde su lešnici.

Pecite galet na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 35 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja.

Sačekajte da se u potpunosti ohladi pre nego što isečete!

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: