Način pripreme
Kao meru koristim čašu zapremine 250 ml.
U duboku posudu sam stavila jaja, vanilu, šećer, so i limunovu koru. Mikserom sam ih umutila dok se obim nije utrostručio.
U tankom mlazu uz neprestano mešanje sam dodala ulje, a zatim i kiselo mleko sa dobro aktiviranom sodom u njemu. Već bez miksera sam počela da dodajem prosejano brašno, koje može da varira do 30 grama. Ni u kakvom slučaju ne sme da se dodaje previše brašna, zato što će gurabije postati tvrde. Testo se ostavlja u posudi i treba da bude za nijansu lepljivije.
Tepsiju same rerne sam obložila papirom za pečenje. Malom kašikom sam uzimala smesu i dlanovima sam oblikovala kuglice koje sam stavljala na rastojanje u nju. Mogu rukama sasvima blago da se nabrašne ako se kuglice teško oblikuju.
Kada je tepsija popunjena, kuglice sam namazala odvojenim žumancem koje sam izmešala sa 2 supene kašike svežeg mleka i posula sam ih šećerom.
Retro kolačiće sam stavila da se peku u zagrejanoj rerni na 170 °C otprilike 18 minuta ili dok se ne dobije blaga boja.
Gurabije ne smeju da se prepeku da ne bi postale tvrde. Ako su se odozdo zapekle, znači da su gotove.
Ispečene kolačiće sam odmah stavila u veliku šerpu koju sam pokrila poklopcem kako bi se dinstali.
Na ovaj način sam ispekla još dve tepsije.
Jedu se i tople i hladne bakine gurabije šećerne pogačice!
Neka vam je slatko!