Način pripreme
Umutite maslac (ili margarin) i mast mikserom oko 30 sekundi. Dodajte šećer, prašak za pecivo i so i umutite sve dobro. Dodajte jaje, mleko i vanilu, pa mutite dok ne dobijete glatku smesu, ne više od toga.
Dodajte brašno i mutite mikserom, sve dok možete, a zatim dodajte ostatak i nastavite da mešate drvenom kašikom. Podelite testo na dva dela, pokrijte ih i ostavite u frižideru na oko 3 sata.
Razijte gotovo testo na radnoj površini, blago posutoj brašnom, dok ne dobijete koru debljine 0, 5 cm. Isecite gurabije uz pomoć srednje velikog kalupa. Poređajte ih na nauljeni pleh.
Premažite kolače smesom umućenog žumanca i boje za kolače (po želji), a možete ih ostaviti i bez premaza.
Pecite šećerne kolačiće 6-7 minuta na 200 stepeni ili dok ne dobiju svetlo braon boju sa donje strane.
Ostavite gurabije da se ohlade na rešetki.