Način pripreme
Ovi kolači su mirisni i mrvljivi, savršeni za sve ljude koji ne mogu da jedu jaja ili moraju da smanje njihovu potrošnju.
Pravi i ukusni, napravljeni od jednostavnih sastojaka, mogu se umočiti u toplo mleko ujutru, ali su i odlična popodnevna užina za otklanjanje gladi, možda uz šoljicu čaja.
Uveravam vas da će ovi kolačići biti pravi hit: svi će ih voleti, a posebno deca, koja će takođe rado staviti ruke u testo sa nama kada ih pripremamo!
Koristila sam mleko kao osnovu, ali su pogodni i biljno mleko, sok od pomorandže ili kafa. Naizmenično menjajući ove sastojke, svaki put ćemo dobiti različite, ali uvek ukusne kolače. Ovo je osnovni recept sa kojim nikada ne možete pogrešiti.
U posudu sipajte mleko, suncokretovo ulje i šećer. Dodajte rendanu koricu jednog limuna, paketić vanile i pola paketića praška za pecivo.
Počnimo da mešamo viljuškom ili rukama i dodajemo brašno - malo po malo.
Prebacujemo na radnu površinu i nastavljamo da radimo dok ne dobijemo glatko i meko testo.
Kada je testo spremno, pripremite posudu sa malo šećera. Uzimamo komad testa, pravimo rukama fitilje, malo ih urolujemo i nožem isečemo na komade od oko 4-5 cm ili veće, dajući oblik našeg kolača. Umočite ih u posudu sa šećerom sa svih strana.
Kolače stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u običnoj rerni na 180 stepeni 20 minuta ili isto vreme u konvektorskoj rerni zagrejanoj na 170 stepeni.
Nakon što su kolačići ispečeni, ostavite ih da se potpuno ohlade i čuvajte u hermetički zatvorenoj limenoj ili staklenoj tegli. Oni će ostati mirisni 7-8 dana.
Ukusni i laki kolači bez jaja i maslaca su spremni.