Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Keksići»Ukusni i jednostavni kolači bez jaja i maslaca

Ukusni i jednostavni kolači bez jaja i maslaca

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Ukusni i jednostavni kolači bez jaja i maslaca
Fotografije: Ivelina
1 / 2
20/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Pravi i ukusni, napravljeni od jednostavnih sastojaka, ovi kolači se ujutro mogu potopiti u toplo mleko, ali su i odlična popodnevna užina za zaustavljanje gladi"

Potrebni sastojci

  • bademovo mleko - 150 ml (kravlje mleko, kokosov orah ili sok od pomorandže)
  • suncokretovo ulje - 120 ml
  • šećer - 120 g
  • kora limuna - 5 g narendana
  • vanilin šećer - jedna kesica, 8 g
  • prašak za pecivo - 1/2 paketića (5 g)
  • integralno pšenično brašno - 450 g ili univerzalno
* merne jedinice

Način pripreme

Ovi kolači su mirisni i mrvljivi, savršeni za sve ljude koji ne mogu da jedu jaja ili moraju da smanje njihovu potrošnju.

Pravi i ukusni, napravljeni od jednostavnih sastojaka, mogu se umočiti u toplo mleko ujutru, ali su i odlična popodnevna užina za otklanjanje gladi, možda uz šoljicu čaja.

Uveravam vas da će ovi kolačići biti pravi hit: svi će ih voleti, a posebno deca, koja će takođe rado staviti ruke u testo sa nama kada ih pripremamo!

Koristila sam mleko kao osnovu, ali su pogodni i biljno mleko, sok od pomorandže ili kafa. Naizmenično menjajući ove sastojke, svaki put ćemo dobiti različite, ali uvek ukusne kolače. Ovo je osnovni recept sa kojim nikada ne možete pogrešiti.

U posudu sipajte mleko, suncokretovo ulje i šećer. Dodajte rendanu koricu jednog limuna, paketić vanile i pola paketića praška za pecivo.

Počnimo da mešamo viljuškom ili rukama i dodajemo brašno - malo po malo.

Prebacujemo na radnu površinu i nastavljamo da radimo dok ne dobijemo glatko i meko testo.

Kada je testo spremno, pripremite posudu sa malo šećera. Uzimamo komad testa, pravimo rukama fitilje, malo ih urolujemo i nožem isečemo na komade od oko 4-5 cm ili veće, dajući oblik našeg kolača. Umočite ih u posudu sa šećerom sa svih strana.

Kolače stavite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u običnoj rerni na 180 stepeni 20 minuta ili isto vreme u konvektorskoj rerni zagrejanoj na 170 stepeni.

Nakon što su kolačići ispečeni, ostavite ih da se potpuno ohlade i čuvajte u hermetički zatvorenoj limenoj ili staklenoj tegli. Oni će ostati mirisni 7-8 dana.

Ukusni i laki kolači bez jaja i maslaca su spremni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: