Način pripreme
U šerpi ugrejte ulje, šećer, med da se rastope.
Skinite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
Dodajte crni čaj i sodu i promešajte (smesa peni i povećava obim).
Nakon toga sipajte cimet i đumbir.
Dodajte u delovima brašno da dobijete glatko testo (ne treba da bude mnogo gusto).
Isecite suve šljive na 3-4 dela, pomešajte sa 1 supenom kašikom brašna, a nakon toga dodajte u testo za kolač i promešajte.
Sipajte smesu u kalup, obložen papirom za pečenje.
Pecite kolač u prethodno ugrejanoj rerni na 150 stepeni oko 40-60 minuta.
Nakon 20 minuta, da ne izgori odozgo, pokrijte alu folijom.
Proveravajte drvenim ražnjićem da li je kolač sa đumbirom gotov.
Ostavite da se ohladi i nakon toga pospite šećerom u prahu.
Kolač sa đumbirom i crnim čajem je aromatičan i sočan.
Odgovara za vegetarijance i vegane, može se konzumirati za vreme posta.