Sufle od spanaća

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Sufle od spanaća3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Takođe sam dodao malo mladog prženog krompira uz naš sufle od spanaća, koji su savršeni za letnju večeru."

Potrebni sastojci

  • spanać - oko 400 g svež ili smrznut
  • brašno - 4 kašike univerzalno
  • sveže mleko - 300 ml
  • mladi luk - 2 stabljike
  • mladi beli luk - 1 stabljika
  • maslac - 60 g + 2 kašike maslinovog ulja
  • parmezan - 120 g rendan, podeljen na dva dela
  • rikota - 120 g
  • sir - 120 g narendan na krupno
  • jaja - 3 komada
  • prašak za pecivo - 1/4 kašičice
  • so
  • biber - mleveni
  • muskatni oraščić
  • mirođija - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

/undefined Svaki sufle, uopšteno govoreći, je jelo sa više jaja, može se poslužiti kao predjelo uz spanać ili večeru ako je slano.

U slatkoj verziji, čokoladni sufle uvek je veoma vazdušast, prozračan, veoma lagan.

U originalnom receptu jaja se uvek razdvajaju na žumanca i belanca, a belanca se umute u sneg i dodaju, što daje dodatni volumen i vazdušastost jelu, ali ovaj recept je laka verzija suflea sa spanaćem, jajima, brašnom i sirom, ništa komplikovano.

U principu, svaki sufle se priprema u pojedinačnim kalupima, gotovo je obavezno, kao što se sprema na primer čokoladni sufle, ali ja sam ga ovde spremao u običnom keramičkom kalupu.

Operite spanać pod tekućom vodom dok voda ne postane bistra. Seče se na krupno.

U širokom tiganju otopite maslac i maslinovo ulje i dodajte seckani mladi luk. Pržite oko 2-3 minuta dok ne omekša, dodajte sitno naseckani mladi beli luk, mešajte 1 minut.

Dodajte seckani spanać i mešajte dok se ne splasne i promeni boju.

U posudi umutite jaja žicom, dodajte mleko, brašno sa praškom za pecivo, ponovo kratko umutite i dodajte rikotu, umutite žicom (možete i mikserom, ali mnogo prska).

U posudu narendajte parmezan, odvojite 60 g - on je za posipanje suflea od spanaća, a sir na krupno narendajte. Dodajte u mešavinu jaja, promešajte. Začinite solju, mlevenim biberom i muskatnim oraščićem.

Cela ovako pripremljena smesa se sipa u nauljeni kalup, posut odvojenim sirom.

Pecite na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok lepo ne porumeni.

Izvadi se, kratko prohladi u samoj rerni sa malo otvorenim vratima da ne padne i servira se posipajući ga bogato mirođijom za raskoš.

Takođe sam dodao malo mladog prženog krompira uz naš sufle od spanaća, koji su savršeni za letnju večeru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: