Način pripreme
/undefined Svaki sufle, uopšteno govoreći, je jelo sa više jaja, može se poslužiti kao predjelo uz spanać ili večeru ako je slano.
U slatkoj verziji, čokoladni sufle uvek je veoma vazdušast, prozračan, veoma lagan.
U originalnom receptu jaja se uvek razdvajaju na žumanca i belanca, a belanca se umute u sneg i dodaju, što daje dodatni volumen i vazdušastost jelu, ali ovaj recept je laka verzija suflea sa spanaćem, jajima, brašnom i sirom, ništa komplikovano.
U principu, svaki sufle se priprema u pojedinačnim kalupima, gotovo je obavezno, kao što se sprema na primer čokoladni sufle, ali ja sam ga ovde spremao u običnom keramičkom kalupu.
Operite spanać pod tekućom vodom dok voda ne postane bistra. Seče se na krupno.
U širokom tiganju otopite maslac i maslinovo ulje i dodajte seckani mladi luk. Pržite oko 2-3 minuta dok ne omekša, dodajte sitno naseckani mladi beli luk, mešajte 1 minut.
Dodajte seckani spanać i mešajte dok se ne splasne i promeni boju.
U posudi umutite jaja žicom, dodajte mleko, brašno sa praškom za pecivo, ponovo kratko umutite i dodajte rikotu, umutite žicom (možete i mikserom, ali mnogo prska).
U posudu narendajte parmezan, odvojite 60 g - on je za posipanje suflea od spanaća, a sir na krupno narendajte. Dodajte u mešavinu jaja, promešajte. Začinite solju, mlevenim biberom i muskatnim oraščićem.
Cela ovako pripremljena smesa se sipa u nauljeni kalup, posut odvojenim sirom.
Pecite na 200 stepeni oko 25-30 minuta dok lepo ne porumeni.
Izvadi se, kratko prohladi u samoj rerni sa malo otvorenim vratima da ne padne i servira se posipajući ga bogato mirođijom za raskoš.
Takođe sam dodao malo mladog prženog krompira uz naš sufle od spanaća, koji su savršeni za letnju večeru.