Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Kaša»Kaša od spanaća i kiseljaka

Kaša od spanaća i kiseljaka

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kaša od spanaća i kiseljaka
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Sačuvajte recept za ovu kašu od spanaća i kiseljaka - jedinstveno ukusno"

Potrebni sastojci

  • spanać - 200 g
  • kiseljak - 100 g
  • mladi luk - 1 i 1/2 veze
  • beli luk - 5 čenova
  • belo vino - 1/2 šolje
  • voda - oko 500 ml
  • kiselo mleko - 250 g
  • jaje - 1 komad veliko ili 2 mala
  • brašno - 3 kašike sa vrhom
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • kravlji maslac - 2 kašike mekani (možda malo više)
  • biber
  • so
  • suvo povrće - 1 kašika sa vrhom
  • Preliv
  • kravlji maslac - oko 50 g
  • ulje - 2 kašike
  • aleva paprika - 1 kašika
  • so - 1 prstohvat
  • Još
  • jaja - 4 ili 6 komada (prema porcijama)
  • so - 4 prstohvata
  • ulje - 1 kašika ili maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i očistite spanać, kiseljak, crni i beli luk. Sve sitno iseckati.

Zagrejte maslac i maslinovo ulje na laganoj do srednjoj vatri. Beli luk kratko propržite, tek toliko da pusti aromu i, pre nego što počne da rumeni, pospite spanać i kiseljak sa prstohvatom ili dva soli. Mešajte dok ne omekša, pa dodajte seckani mladi luk.

Pošto je sve dobro omekšalo, sipajte vino i mešajte minut-dva da tečnost ispari.

Po potrebi dodajte malo ulja, pa dodajte brašno i ponovo mešajte dok ne porumeni. To treba raditi na umerenoj vatri kako povrće i brašno ne bi izgoreli.

Sipajte vodu sa osušenim biljnim prahom rastvorenim u njoj. Umutite žicom da sprečite stvaranje grudvica. Kasnije možete dodati još tečnosti da biste prilagodili gustinu svom ukusu.

Kada se prolećna kaša zgusne, dodajte umućeno jaje sa kiselim mlekom i ponovo promešajte, razblažujući po potrebi.

Voda se može zameniti sa više svežeg mleka, a zatim se izostaviti kiselo mleko i jaje. Međutim, ukus kaše će biti drugačiji, nešto manje izražen, sličan bešamelu.

Pravim je sa svime, iako se jaje sa kiselim mlekom vrlo lako zgrudva, ali se ne primeti i postaje mnogo ukusnije.

Kuvajte na laganoj vatri do željene gustine i začinite sa još soli i bibera po ukusu.

Napravite poširana jaja prema broju porcija koje ćete poslužiti.

Posebno propržite malo maslaca sa uljem, sklonite sa ringle pa sipajte alevu papriku i prstohvat soli. Promešajte.

Poslužite kašu od spanaća, u svaku porciju stavite jedno ili dva jajeta i prelijte prelivom od maslaca i aleve paprike.

Prijatno sa mojom kašom od spanaća i kiseljaka!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: