Način pripreme
Operite i očistite spanać, kiseljak, crni i beli luk. Sve sitno iseckati.
Zagrejte maslac i maslinovo ulje na laganoj do srednjoj vatri. Beli luk kratko propržite, tek toliko da pusti aromu i, pre nego što počne da rumeni, pospite spanać i kiseljak sa prstohvatom ili dva soli. Mešajte dok ne omekša, pa dodajte seckani mladi luk.
Pošto je sve dobro omekšalo, sipajte vino i mešajte minut-dva da tečnost ispari.
Po potrebi dodajte malo ulja, pa dodajte brašno i ponovo mešajte dok ne porumeni. To treba raditi na umerenoj vatri kako povrće i brašno ne bi izgoreli.
Sipajte vodu sa osušenim biljnim prahom rastvorenim u njoj. Umutite žicom da sprečite stvaranje grudvica. Kasnije možete dodati još tečnosti da biste prilagodili gustinu svom ukusu.
Kada se prolećna kaša zgusne, dodajte umućeno jaje sa kiselim mlekom i ponovo promešajte, razblažujući po potrebi.
Voda se može zameniti sa više svežeg mleka, a zatim se izostaviti kiselo mleko i jaje. Međutim, ukus kaše će biti drugačiji, nešto manje izražen, sličan bešamelu.
Pravim je sa svime, iako se jaje sa kiselim mlekom vrlo lako zgrudva, ali se ne primeti i postaje mnogo ukusnije.
Kuvajte na laganoj vatri do željene gustine i začinite sa još soli i bibera po ukusu.
Napravite poširana jaja prema broju porcija koje ćete poslužiti.
Posebno propržite malo maslaca sa uljem, sklonite sa ringle pa sipajte alevu papriku i prstohvat soli. Promešajte.
Poslužite kašu od spanaća, u svaku porciju stavite jedno ili dva jajeta i prelijte prelivom od maslaca i aleve paprike.
Prijatno sa mojom kašom od spanaća i kiseljaka!