Način pripreme
Prosejte brašno u posudu, dodajte šećer, prstohvat soli i promešajte. Dodajte maslac nasečen na kockice.
Utrljajte maslac u suve sastojke dok se ne formiraju mrvice.
Samo žuti deo 1/3 limuna sitno narendati.
Umutiti 1 jaje i dodati ga u brašno, zajedno sa limunovom korom.
Odvojite mali deo jajeta za premazivanje ivice galeta.
Umesite meko testo sa maslacem, umotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u frižideru 20 minuta.
Za to vreme prepolovite trešnje i uklonite koštice.
Dodajte im 1 kesicu vanile i kašiku kukuruznog skroba i promešajte.
Izvadite testo iz frižidera i razvijte ga oklagijom između dva sloja papira za pečenje u tanku koru prečnika oko 30 cm.
Skinite gornji sloj papira i stavite trešnje, ostavljajući na kraju 2-3 cm bez nadeva. Trešnje pospite sa malo smeđeg šećera. Ako su trešnje dobro zrele i slatke, možete preskočiti šećer.
Koristeći papir, preklopite deo bez fila ka unutra da se formira ivica galeta i da fil ne iscuri pri pečenju.
Premažite ivicu jajetom i pospite orasima. Poređao sam cele bademe.
Galet zajedno sa papirom premestite u odgovarajući pleh i pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30-35 minuta
Poslužite galet integralnog brašna sa trešnjama ohlađen sa kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!