Način pripreme
Za krutone sipajte maslinovo ulje u tiganj, dodajte izgnječeni čen belog luka i pržite kratko koliko da pusti mirise. Nakon toga čenove izvadite i stavite kockice hleba. Mešajte periodično dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite na tanjir.
U istu masnoću prebacite slaninu, isečenu na trakice ili kockice. Pržite slaninu dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte. Prebacite u krutone.
Na kraju isecite luk krupnije i pržite u istoj posudi na tihoj vatri.
U posudi pomešajte senf sa sirćetom, maslinovim uljem, solju, biberom po ukusu. Promešajte dobro. Dodajte zaprženi luk.
Poširajte jaja jedno po jedno u dubokom tiganju ili šerpi. Sipajte posudu sa vodom (oko 5 cm( treba da krčka ali ne i da vri. Dodajte 1 kašičicu soli i 1 supenu kašiku sirćeta na liar vode. Razbijte nisko jedno jaje pažljivo u kutlaču i nakon toga postepeno stavljajte u vrelu vodu, kuvajte na tihoj vatr, lagano mešajte drvenom kašikom.
Ako volite rošava jaja kuvajte ih oko 3 minuta, ako volite tvrđa kuvajte ih 5 minuta. Kad pobelelepo, uz pomoć rešetkaste kašike ih izvadite da se ocede. Prebacite u posudu sa hladnom vodom da se prekine proces kuvanja i nastavite sa preostalim jajima.
Operite, osušite i iseckajte salatu.
Začinite zelenu salatu vinegretom, dodajte luk i rasporedite na tanjir. Svaku porciju pospite krutonima i slaninom. Stavite na svaku porciju po jedno poširano jaje i servrajte lionsku salatu.
Voala! Prijatno!