Lionska salata

ZoriZori
Guru
7292425k230
Lionska salata
Fotografije: Zori
1 / 6
01/02/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Bogata lionska salata, puna ukusa i boja - pravi praznik za nepce."

Potrebni sastojci

  • zelena salata - 250 g, po izboru (zelena salata, rukola, cikorija)
  • jaja - 4 komada
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • slanina - 150 g, sirova, dimljena, isečena na trake ili kockice
  • luk - 3 glavice, crni ili crveni
  • za krutone
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • hleb - 2 kriške, isečene na kockcie
  • beli luk - 1 čen
  • za dresing
  • sirće - 1 supena kašika
  • senf - 2 kašičice
  • maslinovo ulje - 3 supene kašike
  • beli luk - 1 čen, izgnječen
  • so
  • biber - sveže samleven
* merne jedinice

Način pripreme

Za krutone sipajte maslinovo ulje u tiganj, dodajte izgnječeni čen belog luka i pržite kratko koliko da pusti mirise. Nakon toga čenove izvadite i stavite kockice hleba. Mešajte periodično dok ne porumeni sa svih strana. Izvadite na tanjir.

U istu masnoću prebacite slaninu, isečenu na trakice ili kockice. Pržite slaninu dok ne dobije zlatnu boju, periodično mešajte. Prebacite u krutone.

Na kraju isecite luk krupnije i pržite u istoj posudi na tihoj vatri.

U posudi pomešajte senf sa sirćetom, maslinovim uljem, solju, biberom po ukusu. Promešajte dobro. Dodajte zaprženi luk.

Poširajte jaja jedno po jedno u dubokom tiganju ili šerpi. Sipajte posudu sa vodom (oko 5 cm( treba da krčka ali ne i da vri. Dodajte 1 kašičicu soli i 1 supenu kašiku sirćeta na liar vode. Razbijte nisko jedno jaje pažljivo u kutlaču i nakon toga postepeno stavljajte u vrelu vodu, kuvajte na tihoj vatr, lagano mešajte drvenom kašikom.

Ako volite rošava jaja kuvajte ih oko 3 minuta, ako volite tvrđa kuvajte ih 5 minuta. Kad pobelelepo, uz pomoć rešetkaste kašike ih izvadite da se ocede. Prebacite u posudu sa hladnom vodom da se prekine proces kuvanja i nastavite sa preostalim jajima.

Operite, osušite i iseckajte salatu.

Začinite zelenu salatu vinegretom, dodajte luk i rasporedite na tanjir. Svaku porciju pospite krutonima i slaninom. Stavite na svaku porciju po jedno poširano jaje i servrajte lionsku salatu.

Voala! Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: