Način pripreme
Za ovu ukusnu salatu od tikvica potrebno je da isečete tikvice na tanke kriške po dužini, a zatim ih usitnite na tanke trakice.
Takođe isecite 1 mali crveni luk na rebarca i nekoliko čena belog luka.
Pržite tikvice i luk na zagrejanom maslinovom ulju, povremeno mešajući, oko 10 minuta. Nemojte ih predugo pržiti da bi tikvice ostale hrskave.
Dodajte izgnječeni beli luk i kuvajte još minut, tek toliko da pusti aromu.
Prebacite tikvice iz tiganja u posudu i ostavite da se ohlade.
Nekoliko grančica svežeg peršuna i mirođije sitno iseckajte.
Dodajte ih u tikvice zajedno sa ceđenim kiselim mlekom, posolite po ukusu i promešajte.
Zagrejte 2 kašike maslinovog ulja i dodajte tucanu ljutu papriku i malo aleve paprike.
Ovim začinjenim prelivom prelijte mlečnu salatu i stavite u frižider da se ohladi.
Turska salata od tikvica može da se jede i odmah, ali postaje ukusnija kada odstoji na kratko u frižideru.