Način pripreme
Za početak pripremiti fil kako bi stigao da se ohladi za punjenje.
Deo mleka staviti na ringlu da provri, a u delu razmutiti šećer, puding i kakao. Ovu smesu uliti u proključalo mleko i mešati dok se fil ne zgusne.
Preručiti ga u činiju i pomešati sa margarinom, pa ostaviti da se hladi.
Za to vreme zagrejati mleko za testo. U njega staviti kvasac i posuti ga šećerom. Poklopiti šerpicu i ostaviti da kvasac naraste. U činiju staviti brašno, so, ulje, jaje i mleko sa kvascem i šećerom.
Umesiti glatko testo, pa ga pokriti krpom i ostaviti da naraste, najbolje na nekom toplom mestu.
Nadošlo testo prebaciti na podlogu posutu brašnom i podeliti ga na četiri loptice.
Svaku lopticu razvući u oblik pravougaonika i premazati četvrtinom fila. Uviti svaki deo testa dužom stranom u valjčić. Po dva valjčića međusobno isprepletati tako da se dobiju pletenice. Treba formirati ukupno dve štrudle.
Prebaciti ih u tepsiju na parir za pečenje i premazati umućenim jajetom. Ostaviti oko 10 minuta da narastu.
Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta. Pečene štrudle ostaviti malo da odstoje i prohlade se prekrivene krpom.
Prijatno uz moje štrudle sa pudingom od čokolade.