Način pripreme
Prvo pripremiti smesu za ćuftice. Potopiti sredine hleba u malo mleka, pa kada hleb omekša, ocediti višak mleka.
Pomešati hleb sa mlevenim svinjskim mesom, jajetom, crnim lukom isečenim na sitne kockice, začinom i biberom. Sve sastojke dobro sjediniti, a ukoliko se masa isuviše lepi umešati i malo prezli.
Zagrejati mast u tiganju, pa od smese oblikovati ćuftice i ispržiti ih sa obe strane. Izvaditi ćufte na tanjir i ostaviti da se ocede.
Za pripremu sosa propržiti brašno na ulju. Uliti sok od paradajza i vodu uz neprestano mešanje. Začiniti sos po ukusu, dodati origano i bosiljak. Kuvati na umerenoj temperaturi uz mešanje dok se paradajz sos ne zgusne. Tada u sos dodati ćufte i ostaviti nekoliko minuta da se sastojci sjedine.
Dok se ćufte prže, pripremite krompir pire. Oljuštiti krompir i iseći ga na kockice. Staviti u šerpu sa vodom, posoliti po ukusu i staviti da se kuva. Kada krompir omekša, ocediti od vode i izgnječiti ga. Dodati margarin i mleko, pa sve sastojke dobro sjediniti.
Servirati ćuftice od svinskog mesa u paradajz sosu sa krompir pireom uz salatu po izboru.