Način pripreme
Skuvajte teleći jezik u posoljenoj vodi u ekspres loncu 2 sata. Oljuštite kožu i isecite na komade.
Isecite luk sitno i dinstajte u ugrejanom maslinovom ulju dok ne omekša. Kad se luk izdinsta dodajte punu supenu kašiku aleve paprike i konzervu paradajza. Začinite solju i biberom. Sipajte bujon i ostavite sos da se krčka na umerenoj vatri nekoliko minuta.
Dodajte sitno iseckan beli luk, zrna pimenta, lovorov list i sveže izrendan muskatni oraščić. Dodajte komade tećećeg jezika i ostavite jelo da se kuva na umerenoj vatri 15-20 minuta.
Nakon toga dodajte crveno vino i kuvajte još 7-8 minuta dok oštar miris alkohola ne ispari. Skinite posudu sa vatre.
U međuvremenu skuvajte krompir u posoljenoj vodi. Ocedite ih od vode i prebacite u posudu. Izgnječite gnječilicom za krompir, dodajte prstohvat soli, parče maslaca i izgnječite ponovo.
Ugrejte sveže mleko i dodajte u krompir. Začinite muskatnim oraščićem i biberom i promešajte.
Servriajte teleći jezik u maslacu na podlozi od mekanog krompir pirea.