Tifin kolači

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5561262k115
Tifin kolači
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 8sa Videom
20/03/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
12
"Samo jedan zalogaj ovog biskvita je dovoljan za eksploziju u vašim čulima. Probajte i podelite"

Potrebni sastojci

  • keks - 250 g, čajni
  • suvo grožđe - 100 g
  • urme - 5 komada
  • kajsije - 5 komada, sušene
  • rum - 3 kašike
  • maslac - 200 g
  • čokolada - 100 g
  • kakao - 2 kašike
  • sirup - 3 kašike, ili med
  • za čokoladni sloj
  • čokolada - 200 g, mlečna
  • slatka pavlaka - 150 ml, tečna
* merne jedinice

Način pripreme

U blenderu sameljite keks na krupno, a ako nemate blender, koristite kesu i čekić za meso i izlupajte keks. Stavite keks u posudu.

Naseckajte kajsije i urme na sitno. Potopite suvo grožđe u rum. U kaserolu stavite maslac, zagrejte ga na vatri i istopite. Dodajte sirup i kakao, promešajte i dodajte izlomljenu čokoladu.

Mešajte dok se čokolada ne rastopi i dok smesa ne postane homogena. U posudu sa keksom, stavite kajsije, urme i suvo grožđe sa rumom.Sipajte čokoladnu smesu i promešajte.

U kvadratnu ili okruglu tavu stavite papir za pečenje i sipajte masu. Poravnite i stavite u frižider da se stegne 1 sat.

Napravite čokoladni sloj, tako što zagrejete pavlaku u kaseroli i sklonite je pre nego proključa. Izlomite čokoladu u pavlaku i ostavite je minutu da omekša, a nakon toga mešajte dok ne dobijete glatki čokladni ganaš.

Izvadite tavu sa tifinom iz frižidera i prelijte ga čokoladnim ganašem, poravnajte i ponovo stavite na hladno minimum 6 sati da se stegne.

Prilikom serviranja, izvadite kolač iz frižidera, pažljivo skinite papir sa strane i nasecite na kvadrate.

Napomena: Ovo je izuzetno sladak engleski desert, veoma popularan i u Americi. Prema originalnom receptu prekriva se tečnom čokoladom, ali postoji mnogo improvizacija, koje samo usavršavaju ovaj predivni desert.

Ako možete da odolite, ostavite ga da se dobro ohladi i stegne. Koristite tave sa manjim prečnikom i na taj način dobićete veću visinu kolača. Veoma liči na slatku salamu, koju često spremamo. Mnogo kalorija, ali i veoma slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: