Kolači sa espresom

VILI-Violeta MatevaVILI-Violeta Mateva
Autor
2k4989k432
Kolači sa espresom
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 8
09/08/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Evo šta da servirate sa kafom kada pozovete prijatelje u goste"

Potrebni sastojci

  • kora
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 200 g
  • sveže mleko - 150 ml
  • kafa - 1 šolja za kafu, espreso
  • vanila - 1 komad
  • ulje - 50 ml
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • soda bikarbona - 1 ravna kašičica
  • brašno - oko 300 - 350 g
  • sirup
  • sveže mleko - 140 ml
  • krem 1
  • sveže mleko - 600 ml
  • šećer - 5 supenih kašika
  • skrob - 1 kesica, sa bananom
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • krem 2
  • sveže mleko - 200 ml
  • krem - 1 kesica, vanila bez kuvanja
  • poslastičarska boja - crvena, na vrh noža
  • čokoladne dražeje - 12 komada
  • čokolada - za koru, 2 supene kašike, rendana
  • za ukras
  • čokolada - 50 g, rastopljena
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi umutimo jaja sa šećerom, mutimo mikserom. Dodajemo toplu kafu, ulje i sveže mleko sa vanilom. Mutimo i dodajemo prosejano brašno sa praškom za pecivo i sodom za hleb.

Promešamo da dobijemo smesu za kolač i sipamo u pravougaoni pleh, obložen papirom za pečenje. Pečemo koru u ugrejanoj rerni na 170 stepeni, proveravamo čačakalicom za zube. Prvih 20 minuta ne otvaramo rernu.

Vadimo na rešetku da se ohladi i nožem poravnamo. Reckastim nožem sečemo koru za kolače na dva dela. Stavljamo donju deo kore na veliki poslužavnik i četkom prelivamo sa polovinom zaslađenog mleka.

U šerpi ugrevamo 500 ml svežeg mleka sa šećerom. Skrob umutimo sa preostlaih 100 ml i sipamo u mleko. Promežamo žicom na umerenoj vatri da ne zagori i skidamo sa vatre.

Dodajemo 1 supenu kašiku maslac da se rastopi i prebacujemo u novu posudu, odozgo stavljamo foliju da se ne uhvati korica. Ostavljamo u zamrzivač da se ohladi brže, pazimo da se ne zamrtne.

U novu posudu sipamo 200 ml hladnog mleka i mutimo sa kremom od vanile, koji je gotov za 3-4 minuta sa mikserom. Posebno umutimo tečnu pavlaku u podelimo na dva dela.

U krem od vanile sipamo oko 1/3 umućene pavlake, a u hladan krem od banane preostali deo. Poslastičarsku boju u prahu sipamou u supenu kašiku svežeg mleka i mutimo da postane tečna.

Sipamo u krem od vanile, on je za ukras. Namažemo donju koru polovinom krema od banane, odozgo posipamo rendanom crnom čokoladom i poklapamo drugom prelivenom korom.

Ne preterujemo sa sirupom da ne dobijemo kašu. Ja sam stavila na aluminijumsku filiju i kad sam prelila folijom, poklopila sam lakše. Sa preostalim kremom namažemo celu tortu i ostavljamo u frižideru na 30 minuta.

Sipamo roze krem u špric sa nastavkom i ukrašavamo ivice torte. Nožem obeležimo kolače i ukrašavamo roze kremom, čokoladnom lopticom i rastopljenom čokoladom sa maslacem. Ostavljamo da se ohladi 1 noć u frižideru. Drugog dana su sočne i ukusne. Samo za goste!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Veca
Veca
Ukusna poslastica
13.08.2019 14:22