Način pripreme
Prvo pripremite tart. Brašno, so, meki maslac i vino stavite u multipraktik, pasirajte i meljite dok ne dobijete vlažne mrvice. Sipajte smesu na radnu površinu i umesite polutvrdo testo, koje umotajte u providnu foliju i ostavite ga da odmori najmanje 30 minuta. Nakon toga, testo iskidajte na loptice, veličine oraha, stavite ga u tepsiju prečnika 22-23 cm i loptice pritiskajte rukom, kako bi formirali ravnu koru sa ivicama po zidovima tepsije visine od 3-4 cm.
Ovako formiranu koru izbušite viljuškom na nekoliko mesta i pecite na 180 stepeni 20 minuta ili dok ne porumeni. Nakon toga koru ostavite da se potpuno ohladi, pažljivo je izvadite iz tepsije i stavite je na ravan pleh.
Paradajz operite, nasecite na kolutove, poređajte ih preko ubrusa i lagano posolite. Ostavite ih tako da odstoje 20-30 minuta, a zatim ubrusom upijte tečnost odozgo.
Pripremite fil od rikote (vurde), sitno naseckane mocarele i parmezana u prahu, koje promešate dok se smesa ne ujednači.
Pesto pripremite tako što sve namirnice za njega ubacite u blender i onda ih pasirate dok ne postanu homogena masa. Ako je neophodno malo ga posolite. Možete koristiti i gotov pesto, ali je domaći ukusniji.
Dno tarta premažite pestom, sipajte smesu od sireva, preko nje poređajte paradajz i pecite na 220 stepeni oko 20-25 minuta. Ostavite da odmori 1 sat pre nego ga poslužite, ali dok je još topao, tart pospite iskidanim listovima svežeg bosiljka.
Paradajz možete zameniti tikvicom, koji na isti način obradite, ali onda uz tart više odgovara mirođija.