Način pripreme
Jaja dobro umutiti sa 100 g šećera i tečnom vanilom. Ukoliko koristite mahunu, sastružite je i stavite u zagrejano sveže mleko. Po želji, nakon toga precediti, da se uklone loptice vanile. Polovinu svežeg mleka naliti u jaja, polako i uz neprestano mućenje mikserom. Nakon toga smesu od jaja naliti u preostalo sveže mleko i ponovo umutiti. Posudu staviti da se kuva nekoliko minuta na tihoj varti, mešati, pa nakon toga ostaviti da se u potpunosti ohladi.
Tečnu pavlaku umutiti sa šećerom u vazdušast sneg, pa je pažljivo dodati u smesu sa jajima, uz mućenje mikserom. Dolivati kondenzovano mleko, uz neprestano mešanje, a po želji dodati i još šećera u prahu.
Smesu prebaciti u odgovarajuć posudu za zamrzivanje i ostaviti u zamrzivaču 3 sata. Tokom ovih 3 sata, 3-4 puta vaditi sladoled i mutiti ga mikserom. Na ovaj način se neće formirati kristali. Prilikom poslednjeg mućenja, dodati i sitno izlomljenu crnu čokoladu.
Vratiti u zamrzivač i zamrznuti u potpunosti. Domaći sladoled Straćatela servirati u obliku kuglica i, po želji, sa čokoladnim prelivom.