Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Žele»Želirano kiselo mleko sa jagodama

Želirano kiselo mleko sa jagodama

SvetlaSvetla
Početnik
1
Želirano kiselo mleko sa jagodama1 / 2
25/05/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
5
"Ovaj veličanstveni desert je dokaz da ne mora sve da bude okupano čokoladom, kako bi bilo ukusno"

Potrebni sastojci

  • kiselo mleko - 2 čaše, 4.5% masnoće
  • kisela pavlaka - 400 g
  • želatin - 3 pakovanja
  • ekstrakt - po 1 ampula vanila i limun
  • jagode - 250 - 300 g
  • šećer - 200 g
  • gotova kora za tortu - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Kiselo mleko i pavlaka treba da budu na sobnoj temperaturi, a ako nisu, lagano ih ugrejte na pari. Umutite ih sa šećerom i dodajte tečne ekstrakte. Rastvorite želatin u oko 50 ml hladne vode i ostavite ga da nabubri.

Gotovu koru za tortu isecite u oblik kalupa. Jagode operite i nasecite, pa ih porđajte u kalup. Želatin rastvorite na pari, ali nikako ne treba da provri. Sačekajte da se lako prohladi i uz neprestano mešanje ga dodajte u mleko.

Ako je mleko hladnije, brže će početi da se steže. Neka vas to ne brine. Lagano sipajte mleko preko jagoda, kako ih ne bi podigli.

Nakon toga postavite isečenu gotovu koru odozgo. Lagano je prelijte sirupom od svežeg mleka ili sokom od kompota. Umesto kore, možete staviti i piškote, a možete koristiti i keks. Ostavite kolač u frižideru na 3-4 sata da se stegne.

Kaga je kolač gotov, potopite kalup na nekoliko sekundi u vruću vodu i okrenite kolač na odgovarajući tanjir. Prilikom služenja prelijte ga topingom od jagoda ili borovnice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: