Stene od kolača

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5791342k127
Stene od kolača
Fotografije: Sia Ribagina
1 / 6
09/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
8
"Evo ove čokoladne stene su glavni razlog da nismo u stanju da držimo bilo kakvu dijetu"

Potrebni sastojci

  • kolač - 400 g, običan
  • keks - 200 g, čajni
  • kakao - 40 g
  • slatko od jagoda - 250 g
  • orasi - 50 g, mleveni
  • konjak - 1 supena kašika
  • maslac - 200 g, rastopljen
  • sveže mleko - 3 supene kašike
  • za čokoladni ganaš
  • čokolada - 100 g, mlečna
  • pavlaka - 100 ml, tečna, slatka
* merne jedinice

Način pripreme

Izmrvite keks na pesak.

Kolač izmrvite na sitne mrvice, možete kotistiti gotov, kupljen u prodavnici ili da ga sami pripremite po standardnom receptu za običan kolač (kuglof).

U posudu stavite mrvljeni keks i kolač, dodajte kakao, konjak, slatko i orahe.

Rastopite maslac i stavite ga u posudu, sipajte sveže mleko i bukvalno rukama dobro izgnječite smesu, da se pomešaju svi sastoji sa tečnim. Treba da se dobije homogena, lepljiva i mokra smesa. Ako osetite da je smesa suva, sipajte još malo mleka, dok se ne nakvasi potpuno.

Pokrijte posudu folijom i stavite u frižider na 30 minuta, da se ohladi i maslac stegne, tako ćete lakše oblikovati stene.

Pokvasite ruke pre oblikovanja, da se testo ne lepi.

Kad se smesa stegne, oblikujte stene rukama, uzimate po malo od smese, pravite lopticu i posle lagano izvijate jean kraj, da se dobije oblik stene.

Potrudite se da budu približno iste veličine. Gotove stene poređajte uspravno na tanjir na razmaku jedna od druge i ponovo stavite u frižider na 30 minuta.

Napravite čokoladni ganaš, tako što stavite pavlaku na vatru i pre nego što provri skinite, stavite izlomljenu čokoladu, ostavite na nekoliko sekundi u vreloj pavlaci i nakon toga mešajte dok se ne rastopi i dok se ne dobije čokoladna i homogena smesa.

Izvadite stene i uz pomoć kašike svaku prelijte čokoladnim ganašem.

Stavite u frižider da se ohlade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: