Bonapeti.rs»Recepti»Mlečni Proizvodi i Zamene»Domaći Sir»Domaći koziji sir po bakinom receptu

Domaći koziji sir po bakinom receptu

Sia RibaginaSia Ribagina
Šef kuhinje
5761312k117
Domaći koziji sir po bakinom receptu6 / 6
20/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
360 min.
Ukupno
360 min.
Porcije
4
"Možemo porediti pripremu kozijeg sira sa umetnošću - svi mu se dive, ali za njegovo pravljenje je potreban talenat!"

Potrebni sastojci

  • kozije mleko - 4 l, domaće, sveže
  • sirište - 1 supena kašika, za sir
  • morska so - krupna
* merne jedinice

Način pripreme

Da biste napravili koziji sir, trebaće vam dobro domaće kozije mleko. Ja kupujem iz obližnjeg sela.

Evo i celog procesa.

Uzela sam veliku šerpu i stavila na vatru, sipala sam malo mleka i uključila na umerenu temperaturu da se ugreje. Bake su mi rekle da mleko treba da se ugreje do telesne temperature 35-38 stepeni, da se ne kuva, ali ja sam ga za svaki slučaj, da se osiguram, ugrejala na 60 stepeni, da se pasterizuje i nakon toga sam sačekala da e ohladi do 36 stepeni.

Ako nemate termometar, možete probati mleko prstom, potopljenim u njega, treba da možete da izdržite temperaturu.

Sledi sirenje sa sirištem. Za ovaj deo sa skoro doslovno pratila instrukcije, koje su mi bake dale. Sirište se prodaje u tečnom stanju u u malim flašicama u svakoj velikoj prodavnici. Na pakovanju piše količina kapljica koja se stavlja na litar mleka - u mom slučaju je pisalo 5 kapljica na litar. Možete odmeriti 20 kapljica, ali bake su me posavetovale da na 4-5 litara mleka slobodno mogu da stavim jednu supenu kašiku sirišta.

I tako, kad mleko dostigne telesnu temperaturu, sipate jednu supenu kašiku sirišta i dodajte ga u mleko. Mešajte drvenom kašikom, ali samo odozgo na dole i sa strane, ne mešaje mleko rotirajućim pokretima. Ostavite tako na oko 5 minuta i pokrijte šerpu poklpcem.

Pripremite dva debela ćebeta, ja nisam imala i koristila sam dva lagana prekrivača.

Pokrijte i lepo zavijte šerpu, da bi se toplota sačuvala /treba da bude na toplom mestu/ i ostavite tako bez da dirate oko sat i po-dva. Da budem iskrena plašila sam se da li će sir uspeti, da li je mleku dovoljno toplo, odlazila sam i grlila pokrivač kojim sam pokrila mleko :)

Nakon sat i po vremena otkrijte šerpu i ostavite sa strane na 30 minuta da se ohladi malo.

Otvirite poklopac šerpe, u ovoj etapi se stvorila bela masa, a oko nje se odvojila surutka. Prema rečima baka, baš ovako treba da izgleda, ura, do ovog trenutka sam bila uspešna.

Uzela sam jedan nož i kap što mi je rečeno, isekla sam belu masu na komade, nemojte se plašiti što će se ovi komadi pomešati sa surutkom.

U drugu šerpu sam stavila veliko parče gaze i sve sam sipala u nju, surutka odozdo izlazi, a sir ostaje u gazi. Zavežem dva po dva kraja i kačim na sudoperu da se ocedi. Ceđenje traje oko dva sata, dok ne prestane da kaplje, skidam sa sudopere i umotavam čvrsto gazu, stavljam u veliki tanjir i odozgo stavljam drvenu dasku, a preko nje treba da stoji nešto teško, da bi se sir ispresovao. Korisitla sam veliki paket brašna i teglu meda. Dobro sam pritisnula i ostavila na još 3 sata. Za to vreme odvajanje tečnosti s enastavlja, zato periodično prosipajte surutku sa dna.

Nakon tri sata skidam brašno i tegl meda, odvezujem gazu i imam prelep, beli, mekan, kremast koziji sir.

Isečem na komade, posipam krupnom morskom solju, stavljam i u proreze i ostavljam u frižideru na jedan sat.

Sir je već spreman za jelo. Možete napraviti salamuru od vode i morske soli, u kojoj ćete ga držati da stoji i zri, koj mene će biti pojedeno za dva dana, pa mi to nije potrebno.

Pripremanje ovog sira je za mene bio ceo ritual, možda zvuči teško, ali kad sam ga napravila shvatila sam da nije tako. Vremena za pripremu treba dosta, ali zadovoljstvo, zbog lično pripremljenog domaćeg sira, vredi. :)

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: