Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Škotski keksići sa maslacem

Škotski keksići sa maslacem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Škotski keksići sa maslacem
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
8 min.
Ukupno
33 min.
Porcije
30
"Po vašem mišljenju, da li u škotskim keksićima ima ili nema škotskog viskija?"

Potrebni sastojci

  • brašno - 260 g
  • so - 2 g
  • maslac - 220 g na sobnoj temperaturi
  • šećer u prahu - 60 g
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • za potapanje u čokoladu
  • čokolada - 120 g, crna
  • maslac - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni. Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

U posudi miksera se muti maslac oko 1 minut. Dodaje se šećer, muti se na maloj brzini miksera dok ne upije, oko 2 minuta. Dodaje se brašno i vanila, muti se dok se ne dobije homogena smesa. Testo se sipa na radnu površinu i oblikuje se disk, koji se stavlja u frižider na najmanje 2 sata, a anjbolje 24 sata.

Kad se dobro ohladi stavlja se na brašnom posutu radnu površinu i razvlači se, posipa se malo bršana odozgo, takođe i oklagija se pospe brašnom, i razvlači se u krug oko 5 cm. Kalupom, posutim brašnom se seku figurce, na primer fiigura u obliku srca. Keksići se stavljaju preko papira za pečenje i ostavljaju na oko 15 minuta u frižideru.

To se radi zato što je testo od maslaca i ako je meko prilikom pečenja se mogu pokvariti oblici. Peče se na 180 stepeni oko 8/10 minuta, dok ne porueme ivice keksića. Ostavljamo da se potpuno ohlade u plehu, zato što su krhki i lome se prilikom poduzanja, ako su topli.

Na pari se rastopi pola čokolade sa malom kockicom maslaca. Kad dostigne temperaturu topljenja, skida se sa pare i dodaju se komadići drugog dela čokolade. Svaki hladan keksić se potopi do pola u čokoladu.

Napomena: Kad se testo izvadi iz miksera ono je veoma mekano i lako se oblikuje rukama na disk. Nemogiuće je da se radi sa njim i zato se stavlja u frižider, uvijeno u foliju. Kad se dovoljno ohladi ostavlja se na nekoliko minuta na sobnoj temperaturi i oklagijom, posutom brašnom se razvlači na radnoj površini, posutom brašnom. Radi se veoma brzi, zato što testo brzo omekša i lepi se po radnoj površini. Ako je nemoguće da e radi, ponovo se stavlja u frižider da se stegne.

Keksići mirišu na maslac, hrskavi, sa divnom strukturom, a čokolada im daje elegantnost.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: