Način pripreme
1. Skuvajte krompir u posoljenoj vodi i dok je još topao izgnječite viljuškom ili pasirajte zajedno sa uljem.
2. Čim se malo ohladi dodajte jaje, umućeno sa prstohvatom soli i mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
3. U delovima dodajte brašno, prosejte ga i zamesite prstoma srednje meko testo. U zavisnosti od vrste krompira koji korsitite možda će vam biti potrebno više ili manje brašna.
4. Uvijte testo providnom folijom i stavite u frižider na oko 20 minuta. Za to vreme prepolovite šljive na dva dela i izvadite koštice. Isecite svaku polovinu na još dva dela i pospite šećerom i cimetom. Ostavite da odstoje tako oko 30 minuta.
5. Uzimite punu supenu kašiku testa od krompira i posle rukom spljeskajte i stavite u sredinu komadić ušećerenih šljiva. Zatvorite i oblikujte loptu.
6. Gotove loptice stavite u vrelu, posoljenu vodu na jakoj vatri. Ja radim iz dva puta da se ne bi zalepile, ali ako imate veću posudu možete sve odjednom.
7. Kad loptice isplivaju napovršinu (to je veoma brzo, zato pazite), odmah smanjite vatru i ostavite još 2 minuta, nakon toga ih izvadite na ubrus da upije vodu.
8. U ugrejani tiganj na srednjoj temperaturi sipajte malo ulja i propržite griz (ako nemate možete staviti prezle). Kad lepo zamiriše i promeni boju, skinite sa vatre (mešajte da ne zagori i da se ravnomerno zapeče). Sipajte u duboku posudu i sačekajte da se ohladi, nakon toga pomešajte sa šećerom i po želji još cimeta.
9. Obilno uvaljajte svaku lopticu i poređajte na tanjir, a ostatak smese pospite odozgo.
Dobijaju se mekane, čudesne, veoma ukusne gombote, a šljive im daju slatko-kiseli završetak. Ovaj recept je tipičan za ovu sezonu u susednoj Rumuniji i svaka porodica ih voli i priprema.
Prijatno!