Način pripreme
Očistite i operite pirinač. Stavite u šerpu vodu i dodajte pirinač. Skuvajte pirinač dok ne bude polugotov. Ako nije upio svu vodu, procedite ga i ostavite sa strane.
U drugoj šerpi zagrejte 800 ml mleka, dodajte šećer i promešajte. Umutite žumance sa žicom, dodajte skrob i ostatak mleka. Prepolovite vanilin štapić na dva dela i sa vrha nožem skinite semenkice. Stavite ih u posudu i pomešajte dok smesa ne postane homogena i bez grudvica.
Kada mleko provri, smanjite ringlu na srednju temperaturu, dodajte pirinač, promešajte i počnite da dodajete tanak mlaz smese od jaja dok neprekidno mešate i pazite da se ne zalepi za dno šerpe.
Kuvajte 10 minuta, smesa će polako početi da se zgušnjava. Sklonite sa ringle. Stavite u veliku glinenu posudu za pečenje ili u vatrostalnu posudu. Dolijte vodu u posudu, tako da pokrije dno, ali nemojte je sipati unutar vatrostalnih činijica koje ćete naslagati unutra.
U svaku činijicu sipajte jednaku količinu mleka s pirinčem, dok je još vruće. Ako koristite glinene činijice, trebalo bi da budu suve i na sobnoj temperaturi, da ne budu hladne, sipajte smesu veoma lagano i pažljivo, dok pazite da se ne razbiju od vrele smese.
Stavite posudu za pečenje u rernu. Pecite na 180 stepeni na gornjoj rešetki dok se ne zgusne i ne obrazuje zlatna korica. Izvadite, ohladite i stavite u frižider na nekoliko sati. Dezert servirajte hladan.
Beleška: Tako napravljen sutlijaš se razlikuje dosta od našeg tradicionalnog mleka s pirinčem. Pečenje u rerni mu daje kremastu strukturu, izuzetno nežan i sladak desert, možete da smanjite količinu pirinča ako želite da ima više krema.
Kada sipate smesu u posude ne brinite se da je previše tečna i nedovoljno gusta, zgusnuće se tokom pečenja.