Način pripreme
Rerna - 180 stepeni; Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
Jabuke i dunju oljuštite i izrendajte. Stavite u šerpu sa šećerom, 4 kašičice, promešaje i ostavite da voda ispari. Treba malo da se zgusne. Dodajte orahe i cimet, promešajte i skinite sa vatre. Smesa treba da bude suva, ili tačnije malo vkažna, bez vode. Ostavite sa strane.
Šećer u prahu, jaje, ulje, kiselo mleko promešajte kašikom. U delovima dodajte brašno sa praškom za pecivo i kasnije dodajte maslac. Zamesite rukama testo u samoj posudi. Oblikujte loptu i ostavite da odstoji 15 minuta.
Nakon toga podelite na tri dela. Svaki deo razvijte oklagijom u krug. Prvi deo isecite čašom, prečnika oko 10-12 cm. U komad razvučenog testa treba da se dobije 5 čaša, to je orjentacija koliko treba da bude razvučeno testo. U svaki krug stavite stavite po jednu kašičicu od smese, poklopite ali nemojte pričvršćivati viljuškom. Gotove krugove poređajte u pleh.
Drugo parče testa razvucite i isecite na 4 parčeta. U svako parče testa stavite po jednu kašičicu od smese. Uvijte u rolat, krajeve skupite ka unutra. Poređajte.
Treće parče testa isecite spravom za sečenje na ravne kocke - 4 komada. U svaku stavite ponovo po jednu kašičicu od smese i samo poklopite, nemojte pritiskati viljuškom. Poređajte.
Preostali testo od sečenja možete ponovo razvući i oblikovati po želji, takođe stavite nadev.
Pecite na 180 stepeni - 20/25 minuta. Hladne pospite šećerom u prahu.
Izvor: Veoma lepi suvi keksići sa lepim, slatko-kiselim i aromatičnim nadevom. Možete pripremiti u obliku po vašem izboru.