Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Baklava sa šljivama

Baklava sa šljivama

Baklava sa šljivama
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
25
"Tobože nismo veliki fanovi baklava, a ova nam je bukvalno pomutila pamet. Probajte i videćete zašto"

Potrebni sastojci

  • šljive - 400 g, suve
  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine, 400 g
  • šećer - 1 1/2 šolje
  • orasi - 300 g
  • vanila - 1 kesica
  • kora od limuna - od 1 limuna
  • maslac - 125 g
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajuću posudu stavite šljive i prelijte ih vrelom vodom, dok ih ne pokrijte. Staivte na vatru da vru oko 2-3 minuta.

Razvucite kore. Namažite dno odgovarajućeg pleha maslacem.

Namažite prvu koru maslacem, stavite drugu koru odozgo, pospite orasima /jedan deo mleveni, a drugi seckani/, poređajte jedan red šljiva u kraj kore i uvijte u rolat.

Stavite rolat u pleh. Tako radite dok ne potrošite sastojke. Poređanu baklavu isecite na male rolate. Stavite pleh u umereno ugrejanu rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da ohladi.

Ugrejte 1 1/2 šolje vode, dodajte šećer i skuvajte sirup. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i koru od limuna.

Ostavite sirup na kratko da se ohladi. Kad prelivate sa mnogo toplim sirupom kore se izgužvaju.

Prelijte baklavu ravnomerno sirupom i ostavite na jedan dan da upije tečnost. Servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: