Način pripreme
U odgovarajuću posudu stavite šljive i prelijte ih vrelom vodom, dok ih ne pokrijte. Staivte na vatru da vru oko 2-3 minuta.
Razvucite kore. Namažite dno odgovarajućeg pleha maslacem.
Namažite prvu koru maslacem, stavite drugu koru odozgo, pospite orasima /jedan deo mleveni, a drugi seckani/, poređajte jedan red šljiva u kraj kore i uvijte u rolat.
Stavite rolat u pleh. Tako radite dok ne potrošite sastojke. Poređanu baklavu isecite na male rolate. Stavite pleh u umereno ugrejanu rernu i pecite dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da ohladi.
Ugrejte 1 1/2 šolje vode, dodajte šećer i skuvajte sirup. Skinite sa vatre, dodajte vanilu i koru od limuna.
Ostavite sirup na kratko da se ohladi. Kad prelivate sa mnogo toplim sirupom kore se izgužvaju.
Prelijte baklavu ravnomerno sirupom i ostavite na jedan dan da upije tečnost. Servirajte.